D O K U M E N T U M A Z O N O S Í T Ó 
 F á j l n é v : 1900bb_Page_121_c.jpg
C Í M 
F ő c í m : XIII. Leo pápa legújabb arczképe
B e s o r o l á s i   c í m : 13. Leo pápa legújabb arczképe
A L K O T Ó 
S z e r e p : képzőművész
B e s o r o l á s i   n é v : László
U t ó n é v : Fülöp Elek
I n v e r t á l a n d ó   n é v : N
K r o n o l o g i k u s   k i e g é s z í t ő : 1869-1937
V I A F I d : 15508935
K Ö Z R E M Ű K Ö D Ő   T E S T Ü L E T 
S z e r e p : digitalizálta
T e s t ü l e t i   n é v : Arcanum Adatbázis Kft.
S z é k h e l y : Budapest
O r s z á g : Magyarország
D Á T U M 
E s e m é n y : felvéve
I d ő p o n t : 2013-03-27
E s e m é n y : digitalizálva
I d ő p o n t : 2008-09-01
D O K U M E N T U M T Í P U S 
A   t í p u s   n e v e : grafika
A   t í p u s   n e v e : arckép
A   t í p u s   n e v e : újságrészlet
R É S Z G Y Ű J T E M É N Y 
M e g n e v e z é s : Vasárnapi Ujság
E R E D E T I   K I A D V Á N Y ,   O B J E K T U M 
C í m : Vasárnapi Ujság
M e g j e l e n é s : 47. évf. 15. sz. (1900. április 15.)
T í p u s : hetilap
S Z Á R M A Z Á S I   H E L Y 
M e g n e v e z é s : OSZK EPA
J O G K E Z E L É S 
S z e r z ő i   j o g i   m e g j e g y z é s e k : Nem jogvédett
T É M A 
T é m a k ö r : Vallás, egyház
A l t é m a k ö r : Keresztény vallások
T é m a k ö r : Képzőművészet, vizuális művészetek
A l t é m a k ö r : Festészet, grafika
T Á R G Y S Z Ó 
T á r g y s z ó : portré
M i n ő s í t ő : műfaj
T á r g y s z ó : pápa (főpap)
M i n ő s í t ő : tárgyszó/kulcsszó
T á r g y s z ó : arckép
M i n ő s í t ő : műfaj
T á r g y s z ó : tanulmány
M i n ő s í t ő : műfaj
T á r g y s z ó : rajz
M i n ő s í t ő : műfaj
T á r g y s z ó : Leó (pápa), XIII. (1810-1903)
V I A F I d : 49228150
M i n ő s í t ő : személynév
I D Ő - H E L Y   T Á R G Y S Z Ó 
T á r g y s z ó : Vatikán
G e o N a m e s I d : 3164670
M i n ő s í t ő : földrajzi hely
T á r g y s z ó : 1900
M i n ő s í t ő : időszak
L E Í R Á S 
K é p a l á í r á s : XIII. Leo pápa legújabb arczképe. - László Fülöp rajza.
1900. március
I s m e r t e t ő   s z ö v e g : A pápa legújabb arczképe.
László Fülöptől.
A múlt év végén Fraknói Vilmos püspök kérésére megengedte a pápa, hogy a magyar királyság és kereszténységre térésünk kilenczszázados évfordulója alkalmából őt egy magyar festőművész lefesthesse.
A püspök ezen feladatra László Fülöpöt szólította fel, ki örömmel vállalkozott, hogy XIII. Leo pápát Országos Képtárunk részére lefesse.
A pápa február és márczius hó folyamán több ízben ült a festőnek, magánszobájában, a hova csak legbizalmasabb emberei léphetnek be. És ez az első eset, hogy többször is ült egy festőnek; hiszen még a nagyhírű Lenbach is csak egyszer részesülhetett e kitüntetésben.
A kép már készen van, s a pápa legjobb arczképének mondják nemcsak a római, olasz és franczia lapok, hanem tudósítóik révén a távoli angol lapok is az elragadtatás hangján írnak róla. A pápa maga is annyira meg volt elégedve arczképével, hogy elismerése jeléül a IX. Pius lovagrendjét küldte meg a művésznek.
László Fülöp a pápa képét Rampolla bíbornoknak szintén általa készített arczképével együtt, márczius 29-ikén állította ki a római Magyar történeti intézetben. Rómának úgyszólván egész előkelősége elment megtekinteni a magyar művész alkotását, többek közt a svéd és norvég trónörökösné, Cambridge herczeg, Rampolla, Vanutelli bíbornokok, a Rómában levő külföldi követek, számos főpap, tudós, művész és laptudósító. Az összes megjelentek számát mintegy 600-ra teszik. Ezek közül az elismerés legbecsesebb pálmáját kétségkívül a spanyol festőakadémia igazgatója, Villegas nyujtotta a magyar művésznek, a ki összes növendékei élén ezekkel a szavakkal jelent meg László előtt: "Meghajtom fejemet az ön fényes tehetségének alkotása előtt."
Fraknói püspök K. Lippich Elekhez, közoktatásügyi minisztériumunk osztálytanácsosához a művészeti ügyek vezetőjéhez intézett, április 2-ikán Rómából kelt levelében a következőleg nyilatkozik a képről:
"Mint előre láttam és bizton hittem, László csakugyan dicsőséget szerzett itt magának, a magyar művészetnek és mondhatom, a magyar nemzetnek is. A Velasquez által festett X. Incze pápán kívül egyetlen utódja sem dicsekedhetik ily nagy becsű hasonmással."
Most bemutatott képünk László Fülöp azon eredeti rajzának másolata, melyet nagy képéhez tanulmánykép készített s mely annak a felfogásban alapjául szolgált.
Ezt a magában véve is becses rajzot a művész K. Lippich Elek úrnak küldte meg, ki szíves volt azt közlés végett a "Vasárnapi Ujság"-nak átengedni.
László Fülöp festményét, mely a párisi világkiállítás magyar osztályának szépművészet portjában lesz látható, a kiállítás bezárása után a budapesti Szépművészeti Múzeumban helyezik el. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. április 15.)
I s m e r t e t ő   s z ö v e g : XIII. Leó pápa (gróf Gioacchino Pecci; Carpineto Romano, 1810. március 2. - Róma, 1903. július 20.) Szent Péter 256. utódaként 1878-1903 között római pápa.
1878. február 20-án választották pápává, és 25 éven át kormányozta a katolikus egyházat, amellyel a negyedik leghosszabb ideig uralkodó pápa lett Szent Péter, IX. Piusz pápa és II. János Pál pápa után. Nemzetiségét tekintve ő is olasz volt, mint az előtte lévő 37 pápa. Pápai tevékenységét végigkísérték a nagy tudományos felfedezések, a század végi háborúk sora és az emberek életszínvonalának növekedése is. Legfontosabb célja az egyház és a kultúra összhangba hozása, valamint a modern társadalom megnyerése volt, amelyet azonban nem tudott elérni. A rendkívül szorgos pápa - ő írta a legtöbb, összesen 85 enciklikát a pápák között - a katolikus élet minden aspektusába beavatkozott, és foglalkozott minden nemzettel. Erkölcsi tanításában a keresztény embereknek mutatott helyes utat a politikától kezdve a munkáig. Olyan nevekkel illették, mint a "munkások pápája" vagy "szociális pápa"; társadalmi kérdésekben a konzervativizmust és a szocializmust egyaránt kritizálta. A béke híve volt és többször felemelte szavát a háborúk ellen. A Vatikánt alig hagyta el, de tevékenysége az egész világra kiterjedt. Ő volt az első modern pápa. (Forrás: Wikipédia)
I s m e r t e t ő   s z ö v e g : László Fülöp Elek, Laub, Sir Philip (Pest, 1869. június 1. - London, 1937. november 22.) portréfestő, az utolsó udvari festőként emlékeznek rá.
1869. június 1-jén született Pesten egy zsidó női szabó gyermekeként. Budapesten Székely Bertalan és Lotz Károly tanítványa volt, majd Münchenben tanult. 1897-1900-ban Berlinben, 1907-ben Londonban és Budapesten, 1909-ben Berlinben, 1925-ben New Yorkban és Budapesten, 1927-ben Londonban és 1931-ben Párizsban rendezett nagy sikerű kiállításokat. 1907-ig Budapesten és Bécsben, majd Londonban élt. 1914-től angol állampolgár. Európa és az USA számos közéleti személyiségét örökítette meg. (XIII. Leó pápa, Roosevelt arcképe). A londoni Royal Art School tanára volt.
Akadémikus stílusban készült idealizáló portréival az uralkodó osztályok legdivatosabb, világszerte ismert festője lett. Önarcképe az Uffizi képtár gyűjteményében található. 1922-ben műveiről angol katalógus készült. Festészetére jellemző, hogy férfiportréin kifejezetten szerette a ruházat és a kiegészítők aprólékos kidolgozását. (Forrás: Wikipédia)
K A P C S O L A T O K 
K a p c s o l ó d ó   d o k u m e n t u m   n e v e : Wikipédia: XIII. Leó pápa
K a p c s o l ó d ó   d o k u m e n t u m   n e v e : László Fülöp Elek: XIII. Leó pápa portréja
K a p c s o l ó d ó   d o k u m e n t u m   n e v e : XIII. Leo pápa brüsszeli nunczius korában (1844)
F O R M Á T U M 
A   f o r m á t u m   n e v e : JPEG képállomány
M e t a a d a t   a   d o k u m e n t u m b a n : N
M I N Ő S É G 
L e g j o b b   f o r m á t u m : JPEG képállomány
L e g n a g y o b b   k é p m é r e t : 1805x2185 pixel
L e g j o b b   f e l b o n t á s : 300 DPI
S z í n : szürke
L e g j o b b   s z í n m é l y s é g : 24 BPP
T ö m ö r í t é s   m i n ő s é g e : erősen tömörített
S T Á T U S Z 
A z   a d a t r e k o r d   s t á t u s z a : KÉSZ
F E L D O L G O Z Ó 
S z e r e p   /   m i n ő s é g : katalogizálás
A   f e l d o l g o z ó   n e v e : Laskay Gabriella