Normál kép: 1463032599.jpg   Méret: 770x578 Színmélység: 24bit Felbontás: 180dpi
Nagy kép: 1463032599_nagykep.jpg   Méret: 1600x1200 Színmélység: 24bit Felbontás: 180dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Latin neve: Vinca major variegata.
Meténggel erdőn, mezőn gyakran találkozhatunk, de a tarkalevelű változatával leginkább kertekben, parkokban.

Ismertető szöveg: A nagy meténg (Vinca major) a tárnicsvirágúak (Gentianales) rendjébe, ezen belül a meténgfélék (Apocynaceae) családjába tartozó faj. A nagy meténg eredeti előfordulási területe a Földközi-térség volt. Európában Spanyolországtól keletre, Franciaország déli részén keresztül, a Balkán-félszigetig és Törökország északi részéig, valamint a Kaukázus nyugati felén is. Észak-Afrikában is vannak természetes állományai.
Mivel kiváló talajtakaró, főleg a mérsékelt övi tájakon közkedvelt kerti virággá vált. Számos termesztett változatát alakították ki; ezek a virágok és levelek színezete - a fehértől a sötét ibolyáig - , illetve mintázata szerint különböztethetők meg. A 'Variegata' nevű változat elnyerte a The Royal Horticultural Society a Royal Horticultural Society Award of Garden Merit, azaz nagyjából Kerti Termesztésre Érdemes Növény Díját.
Mivel közkedvelt kerti virág, az ember sokfelé magával vitte, így egyes helyeken, mint például az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztráliában és Új-Zélandon inváziós fajjá vált. Mivel sűrű takarót alkot, elveszi az ottani őshonos növényektől a Napfényt.
A nedves aljnövényzetet, az erdőket, a sövényeket és a folyópartokat részesíti előnyben. Akár 800 méteres tengerszint feletti magasságig is felhatol. Egyaránt jól érzi magát az erős Napsütésben és az árnyékban is. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page