Normál kép: 1460960099.jpg   Méret: 770x513 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: 1460960099_nagykep.jpg   Méret: 2256x1504 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Kiskőrös Polgármesteri Hivatala

Ismertető szöveg: Kiskőrös Városháza Épülete
Tepliczky János, Kiskőrös Város korabeli jegyzője a képviselő testület 1882. október 8.-i ülésén tett javaslatot egy új községháza felépítésére a régi, elavult, szűkös és rossz állapotban lévő épület helyett. Hosszas, 10 évig tartó huzavona után már a kalocsai megyei törvényszék elnökének kellett közbelépnie az épület megvalósításával kapcsolatban, míg végül meghirdettek a pályázatot. Jakab Pál mérnök és Schön József építőmester nyerték el az épület megvalósítását. Az épület első üteme 1893.-ban készült el, majd 1913.-ban Lehoczky János által bővítésre került, így elérve a mai formáját, megjelenését. Stílusjegyeit tekintve kései historizmus-eklekticizmus jegyeit viseli. A közelmúltban méltó módon felújításra került.
(Forrás: http://kiskoros.hu/kiskoros-varoshaza-epulete)Kiskőrös második Petőfi-szobra Az 1923-as centenáriumhoz közeledve jogosan merült fel a városvezetés és az értelmiségi elit körében, hogy az „öreg Petőfi” mellett Kiskőrösnek illene egy egészalakos, nagyméretű bronzszobrot is állítania nagy szülöttének. Kellemesi Melczer Gyula járási főszolgabíró elnökletével Petőfi Szoborbizottság alakult 1918-ban, hogy az addigi gyűjtést folytassa. A háború utáni óriási devalváció miatt az addig befolyt adományok összértéke már az új pénznem bevezetése előtt mindössze 3 pengő értékre zsugorodott!
1922-ben elkészült a két árajánlat Horvay János és Szentgyörgyi István szobrászművészek részéről, s a bizottság már ekkor az utóbbi mellett döntött. A szobor talapzatának szánt mészkövet 1923-ban vásárolták meg, szeptember hónapban Fabrók Ferenc budakalászi kőfaragó kezdte meg kimunkálását. A 3 méter magas ércalakra befolyt összeg végül 1926 áprilisára szaporodott fel oly mértékben, hogy a bizottság megrendelhette Szentgyörgyitől, a korábban letárgyalt feltételek szerint.
(Forrás: http://kiskoros.hu/kiskoros-masodik-petofi-szobra)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page