Normál kép: 1451673944.jpg   Méret: 770x578 Színmélység: 24bit Felbontás: 180dpi
Nagy kép: 1451673944_nagykep.jpg   Méret: 1600x1200 Színmélység: 24bit Felbontás: 180dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A bőrlevél (Bergenia) a kőtörőfűfélék (Saxifragaceae) családjába tartozó, Közép-Ázsiában, Afganisztánban, Kínában, a Himalája térségében őshonos 10 fajt számláló nemzetség. Már virágba borult.

Ismertető szöveg: A bőrlevél (Bergenia) a kőtörőfűfélék (Saxifragaceae) családjába tartozó, Közép-Ázsiában, Afganisztánban, Kínában, a Himalája térségében őshonos, örökzöld 40-45 cm magas évelő fajokat magába foglaló nemzetség. Levelei spirálisan elrendezettek, 6-35 centiméter hosszúak és 4-15 centiméter szélesek, fényesek, bőrszerűek és szív alakúak, gyakran hullámos vagy fogazott éllel. Virágai március közepétől június legelejéig virágzik. A virágszár a rebarbara szárához hasonló színű. Bugavirágzatai kúp alakúak, a virágok többnyire sötét rózsaszínűek, de van világos rózsaszín és ciklámen színű változata is. Félárnyékos helyen érzi jól magát.
A növényt Karl August von Bergen német botanikusról és orvosról 1794-ben nevezték el Bergenia-nak. Szívós növény, félárnyékos helyen érzi jól magát, de a szélsőséges éghajlatot is elviseli, akár −35 °C-ot is kibír.
A legtöbb talajban megél, de a nedves, humuszban gazdag talajt jobban kedveli. Ősszel vagy tavasszal ültethető, tőosztással szaporítható.
A hidegnek, erős téli szélnek kitett helyeken a szél ellen védeni kell. Gyógynövényként is ismert. Immunerősítő hatása van.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page