Normál kép: 1443090886.jpg   Méret: 770x548 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: 1443090886_nagykep.jpg   Méret: 1883x1340 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Szongráriai cselőpók a Tököl közeli dunaparti kaszálók jellegzetes üreglakó faja. Ezt a példányt rajtakaptuk amint a ritkás fűben szaladt. Képünkön egy különlegesen nagy példány szerepel.

Ismertető szöveg: A szongáriai cselőpók az ízeltlábúak törzsébe, a pókszabásúak osztályába, a farkaspókok (Lycosidae) családjába tartozó, Magyarországon védett pókfaj. Elsődlegesen a szikes pusztákon, valamint az ezekkel szegélyes kötöttebb homoktalajokon él. Az Alföld homokos, szikes vidékein él függőleges lyukakban. Akár 4 cm-es testhosszával Magyarország legnagyobb termetű pókfaja. Lábait kiterjesztve akár a 10 cm-es átmérőt is elérheti. Színük általában barna, szürke, illetve ezek különféle árnyalatai, esetenként narancs-barna. Hatalmas csáprágóik színe világos- vagy sötét narancs, alsó és felső részük fekete. Éjszaka és nappal is aktív, de inkább csak alkonyatkor merészkedik elő vadászni. Földbe fúrt, 30-40 cm mély, függőleges üregekben él, melynek falát hálójával erősíti meg. Rendszerint ebben az üregben figyel, és áldozatát hirtelen rohammal kapja el. (A farkaspókokra jellemző módon nem szőnek fogóhálót, hanem gyors futással, ugrásokkal és lesből támadással ejtik el zsákmányukat).
Peterakás után előfordulhat, hogy a járat bejáratát lezárja utódainak védelme érdekében. Kicsinyeit első vedlésükig az utótestén hordozza. Eszmei érték: 2000 Ft.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page