Normál kép: 1432739773.jpg   Méret: 770x507 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: 1432739773_nagykep.jpg   Méret: 3105x2046 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Pihenő dankasirály a Tócó ér partján

Ismertető szöveg: A dankasirály (Chroicocephalus ridibundus) a madarak (Aves) osztályába a lilealakúak rendjébe, ezen belül a sirályfélék (Laridae) családjába tartozó faj. Eurázsiában és Észak-Amerikában honosak, telelni délre vonulnak. Édes és sós vízű mocsarakban költenek, télen beköltöznek a városokba, vagy víztározók környékén élnek. Hossza 34-37 centiméter, szárnyfesztávolsága 100-110 centiméter, testtömegük 200-400 gramm közötti. A hím feje a nászidőszakban csokoládébarna, szeme körül fehér gyűrűvel. Télen feje is fehér. Rovarokkal, halakkal, gyümölcsökkel és dögökkel táplálkozik. Kiválóan repül, jól úszik. Telepesen költ, a talajon zsombékokra, nádtörmelékből és növényi részekből készíti csésze alakú fészkét. A fészekalja 2-4 agyagsárga színű, sötétbarna foltozású tojásból áll, melyen 18-24 napig kotlik. Rendkívül éberen védik fészektelepet, a háborgatókat azonnal megtámadják, elűzik. A fiókák 35 nap múlva lesznek önállóak. Magyarországon márciustól novemberig tartózkodnak, majd a Földközi-tenger partvidékére vonulnak, de egyes példányok át is telelnek. A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. Magyarországon védett, eszmei értéke 10 000 Ft. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page