Normál kép: 1399301287.jpg   Méret: 770x578 Színmélység: 24bit Felbontás: 180dpi
Nagy kép: 1399301287_nagykep.jpg   Méret: 1600x1200 Színmélység: 24bit Felbontás: 180dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Latin neve: Coprinellus micaceus. Leginkább kertekben, házak környékén fordul elő korhadó faanyagon, vagy annak környékén.

Ismertető szöveg: A kerti tintagomba (Coprinellus micaceus) az osztatlan bazídiumú gombák osztályához, a porhanyósgombafélék közé tartozó faj.
Kis termetű gomba, amely a talajon terem csoportosan nyáron és ősszel. Leginkább kertekben, házak környékén fordul elő korhadó faanyagon, vagy annak környékén.
Kalapja barnássárga, középen vörösbarna, fésűs, a szélein behasadozó. fiatalon tojásdad alakú, az idősebb példányoké harang alakú. A fiatal példányok kalapjain sajátos szemcsék vannak. Jellemző átmérője kiterítve 3-7 cm.
Lemezei sűrűn állók, kezdetben krémszínűek, majd szürkésbarnák lesznek, végül pedig megfeketednek. Tönkje karcsú, fehéres, csövesedő. Jellemző magassága 2–10 cm. Húsa törékeny, íze, szaga nem jellegzetes, előnye, hogy egyáltalán nem kukacosodik.
A gomba olyan anyagokat tartalmaz, melyek alkohollal keverve rosszullétet okoznak, ezért evése előtt és után 24 óráig kerülni kell az alkoholfogyasztást.
A középkorban az idős gombákból tintát állítottak elő, amelyről csak mikroszkopikus vizsgálat után lehet kideríteni, hogy nem eredeti tinta. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page