Normál kép: 1398792709.jpg   Méret: 770x572 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1398792709_nagykep.jpg   Méret: 2200x1633 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A címerespoloskák (Pentatomorpha) egy újabb alfaját találtam és fotóztam. Közönséges karimáspoloska (Coreus marginatus)

Ismertető szöveg: A címeres poloskák (Pentatomidae) a rovarok (Insecta) osztályának a félfedelesszárnyúak (Hemiptera) rendjéhez, a poloskák (Heteroptera) alrendjéhez, ezen belül a címerespoloska-alkatúak (Pentatomomorpha) öregcsaládjához tartozó család. Világszerte több mint 6000 címeres poloskafaj ismert, közülük mintegy 60 él Európában, mindenekelőtt Dél-Európában. A fajok meghatározása meglehetősen nehéz.
A címeres poloskák a világon szinte mindenhol előfordulnak, majdnem minden éghajlati övezetben; a legtöbb fajuk a trópusokon él.
A címeres poloskák testhossza fajtól függően 5-45 milliméter között van. Testük laposabb, mint más rovarcsoportoké. A címeres poloskák családjának jellemzője az előháthoz csatlakozó nagyméretű pajzs. E rovaroknak mozgatható szipókájuk van, amit előre tudnak nyújtani, hogy átdöfjék zsákmányukat vagy táplálékukat. Ha nem használják a szipókát, akkor a testük alá húzzák. Két pár szárnyuk van, az elülső pár jellegzetes félfedő. Az állatok összetett szemmel rendelkeznek. Az állatok színének élénksége a környezettől és a táplálék típusától függ. Így például a poloskák ősszel és télen sötétebbek, mint tavasszal és nyáron.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page