Normál kép: magyar_grafika_1927_448.jpg   Méret: 770x807 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: magyar_grafika_1927_448_nagykep.jpg   Méret: 986x1033 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: "Offset" tégely sajtó

Ismertető szöveg: "Az alábbiakban röviden, de azért jól érthetően olyan tégely nyomósajtót kívánunk ismertetni, amelyen magasnyomtatású betűkről és klisékről offsetnyomtatást lehet végezni. Hogy a gép fejlődésmenetét nyomon kísérhesük, utalunk a már évek óta ismert Grosse-féle "Reform" tégelynyomó-sajtóra, melynek két hengerkocsis festékezőhengerei a gép működése közben állandó körforgásban vannak a gép körül, aminek előnyeit kihasználva, 1923-ban az "Universelle" J. C. Müller & Co, Dresden A 24 gépgyár megteremtette az offset-tégelynyomósajtót többszínű offsetnyomtatványok készítésére.
Az "Offset" tégelynyomósajtó Universelle kiváló festékezőművel bír, amely oldalmozgásos nagy b) festékezőhengerből, négy föladóhengerből (1. ábra a, a1, a2 és a3), hat c) dörzsölőhengerből valamint egy d) váltódörzsölőbői áll amelyek az f) festéket emelő segítségével az e) festékvályú g) duktorától kapják.
A nyomtatóforma megszilárdítása céljából két nyomólap van a tégelysajtón elrendezve. A T tégellyel szemben levő k) nyomóalap szilárdan a géptesthez van hozzáöntve és az n) gumilemez fölvételére szolgál. A gép hátsó oldalán lévő l) nyomóalap a gépbe van betéve, záróhorgokkal megerősítve és tetszés szerint kivehető Az l) hátsó alapba emelik be az m) nyomóformát és a szokásos módon zárják."
(Forrás: Magyar Grafika, 1927. november-december)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page