Normál kép: magyar_grafika_1927_015.jpg   Méret: 461x494 Színmélység: 24bit Felbontás: 150dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Betűsorzó és kézirattartó Kajoni nyomdájából, a kolozsvári tipográfiai kiállításon

Ismertető szöveg: "Múlt év derekán a kolozsvári szentferencrendiek a Szent Bonaventúra-nyomda fennállásának huszadik évfordulója alkalmából az ősi csíksomlyói nyomda maradványaiból kitünően sikerült, szépen látogatott tipográfiai kiállítást rendeztek Kajoni János, a nyomda alapítójának és első nyomdászának emlékezetére.
A Kajoni-kiállításra, mint már föntebb is említettem, a Szent Bonaventura-nyomda huszéves fennállása adott alkalmat. Erről annyit, hogy 1906-ban alapította P. Tréfán Leonárd akkori házfőnők. Kezdetben szervezett munkásokkal dolgoztattak, de az 1909-iki általános sztrájk óta két szervezetlen munkás vezetése alatt kispapok végzik a csak házi szükségletek célját szolgáló munkákat.
A három nap alatt, míg a kiállítás nyitva volt, a kolozsvári nyomdászvilág nagy tömegekben zarándokolt a 251 éves ereklyék megtekintésére. Őszinte megilletődéssel álltuk körül a Kajoni magakonstruálta sajtót, melyen a kolostorban legutoljára könyvvignettát nyomtak. A vignetta sora faűrpótlók közé szorítva tt volt a rámában a kiállítás alkalmával is. ..."
(Forrás: Magyar Grafika, 1927. január)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page