Normál kép: magyar_grafika_1923_2852_004.jpg   Méret: 694x2347 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Erdélyi levélfejpályázat
A díjazott munkák reprodukciói

Ismertető szöveg: "Az első szedésdíjjal - 300 lei - kitüntetett pályamunka a "Timisoara" jeligéjű levélfej. A három kurzív sort kivéve, az egész munka rajz. A gyárépület sziluetje a szalaggal, festékes dobozokkal és hengerekkel dohányszínü, a szöveg lila, a sziluet és a három szedett sor közötti csík pedig szürke színű. Jó kompozíció, amit még inkább javított volna, ha a három szedett sort valami félkövér groteszk betűből szedi a pályázó: Mailänder Manó.
A szedés és nyomás második díját (200-200 lei) a "Nem pesti" jeligéjű munkával vitték el Süssmann Kálmán, illetve Préda János (Cluj-Kolozsvár) kollégák. Színezése: a gyári sziluet, a vonal- és a záródísz kékesszürke, a fősor és védjegy alatti tónus pedig rózsaszínű, a szöveg fekete. Összhatása jó, egyébként a három kisebb fokozatú sor betűje ennél a a munkánál is túlvékony.
A rajz kivitele egyébként igen precíz. Míg az előbb leírt bárom munka inkább szedéssel kombinált rajz, addig a harmadik szedésdíjjal jutalmazott "Block 4" jeligéjű munka rajzzal kombinált szedéskompozíció. A rajzolt rész barna színű, a szöveg fekete, a fősor alatti tónus barnásszürke. A kompozíció jóságát hátrányosan befolyásolja, hogy a sorok hajlítása nem simul precízen a rajz vezetővonalaihoz. Szedője: Marionov Oszkár kolozsvári kolléga.
Dicséretet kapott úgy a szedésért, mint a nyomásért az "1900" jelzésű pályamunka. A tónus világosbarna, a védjegy és a fősor alatti vonal világoskék, a szöveg pedig barna színű. Szolid és korrekt sorszedés és csoportosítás, a védjegynek azonban jobb helye lett volna a tónus felett. Szedte Stein Lajos, nyomta Beticsik Béla (Oradeamare-Nagyvárad).
Dicséretet kapott az "Ambíció" jeligéjű munka szedője is: Ogruczán László (Cluj-Kolozsvár). E munka színezése : a rajzolt rész téglavörös, a fősor alatti tónus lilásszürke, a szöveg fekete. A munka összhatása határozottan kellemesebb lett volna, ha a magyar és német nyelvű, hullámos kiképzésű sorok belső végeit legalább 2 ciceróval magasabbra emeli, miáltal az ezen sorok és a fősor közötti üres hely redukálódott s a munka egységesebb foltot adott volna. A pályamunka nyomója Préda János.
A nyomás első díját a "Magyar Grafika" jeligéjű magyar munka kapta. Nyomója Ziegler Ferenc (Athenaeum). E munka szolíd és finom kivitelű se mellett egyszerű eszközökkel készült. Az oldallécek és Kengerek világos kék színűek, a szöveg fekete. Nagy kár, hogy a szedéskompozíció túlságosan terjedelmes és laza. Szedője: Hubert Adolf (jelenleg Milanó).
A harmadik nyomás díját a szekszárdi Molnár nyomda egyik gépmestere: Komlósi Imre nyerte el a "Block" jeligéjű munkával. Szedője Kaufmann Mátyás."
(Forrás: Magyar Grafika, 1923. december)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page