Normál kép: magyar_grafika_1923_2825_002.jpg   Méret: 770x582 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: magyar_grafika_1923_2825_002_nagykep.jpg   Méret: 1030x778 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Christel Károly, Taucha bei Leipzig, Linotype-matrica tisztitókészüléke

Ismertető szöveg: "A készüléket Christel Károly, egy a Leipzig melletti Tauchából való szedőgépszerelő konstruálta meg, aki sokévi kísérletezés, gyakorlat és vizsgálódás eredményeként mutatta be szabadalmazott készülékét a szakköröknek. A készülék bárhova állítható, mert terjedelme mindössze 80 : 50 : 20 centiméter. Minthogy a matricák tartóssága a gondos tisztítástól függ, ez a készülék Németországban már sok üzembe talált utat.
Tisztítókészülékünkön a tisztítás a beállítható nagy kefegyűrűk segítségével szárazon történik. A matricák soronként, amint a gyűjtőből kiveszik, az alsó csatorna c végébe állítandók és a kerék forgatása által automatikusan az a bejáratba tolódnak, a kefegyűrűk között elhelyezett forgatható matricakerékhez nyomódva. A keréken levő fogók egyenként felveszik a matricákat és a gyűrűformára gömbölyített keféken végigcsiszolják azokat, amíg b-nél elhagyják a kefegyűrűket és a felső csatornán hosszú sorokban összegyűlnek. A tisztítás olyan iramban megy végbe, amilyen gyorsan a kereket forgatjuk. Az e sorok között látható ábrát és a készülék rövid leírását a Technische Mitteilungen-ből, a német gépszedők szakközlönyéből vettük át.
A Typograph szedőgép matricáinak tisztítása sokkal egyszerűbb. Leengedjük az egyes matricákat a vezető drótokon és benzines ruhával lemossuk, azután szárazra letöröljuk. Minél gyakrabban csináljuk ezt, annál jobb. A vezetőhuzalokat petróleumos ronggyal simítjuk végig, akár többször is naponta, hogy a matricák annál jobban csússzanak végig rajtuk. A kosár egyéb részei és a matricák fülei gondosan ecsetelendők, hogy a por ne gátolja a leválásukat.
A matricák gondos kezelése azonban nemcsak üzemi érdek, hanem a szedőnek is jól felfogott érdeke. Csupán arra kell gondolni, milyen idegrongáló és bosszantó, ha a billentyű első érintésére a matrica nem "esik ". A szedő tehát önmagát is megkíméli, ha a matricákat tisztán tartja. A módot erre minden előrelátó üzem meg is adja. "
(Forrás: Magyar Grafika, 1923. szeptember)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page