Normál kép: magyar_grafika_1920_213_001resz.jpg   Méret: 770x386 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: magyar_grafika_1920_213_001resz_nagykep.jpg   Méret: 2277x1141 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Példák Kun Mihály "Hogyan szedjünk?" cimü cikksorozatának első közleményéhez.
A Magyar Grafika Melléklete.

Ismertető szöveg: "Ritkított sorok gyönyörű ritmust adnak és éppen ezért szép dekoratív hatást érhetünk el azok alkalmazásával.
A sorok közti beosztásnál is nagy a bizonytalanság, de érthető is, mert ez nem könnyű feladat. Az arányszámok legkisebb mértékünkre, pontokra változtatva, kisegítenek zavarunkból. Pl.: ha a sűrűbb szövegfolt 3 ponttal van ritkítva, akkor a hozzá tartozó címsor és szöveg közé 5 pont jön, mig a különálló, esetleg díszecskével elválasztott szöveg közé 8 pont (l. 4-6. példa). Természetesen mindig a sűrű szedésfolt ritkításából kell kiindulni és ehhez irányítani a többi beosztást.
A sorok közti beosztásnál a két sor közötti fehér sávot számítjuk. Kurens betűkből szedett sornál a mássalhangzók nyúlványait figyelmen kivül hagyjuk.
A sorok ritkításánál azonban ügyeljünk arra, hogy a betűk kisebbeknek látszanak, ha nagyobb köz választja el őket egymástól, de éppen e kontraszt révén jobban ki is emelkednek.
Egyszerű Iniciáléknak a sorhoz való helyes megválasztásánál is az arányszámok mérvadók (l. 7-9. példa).
Ha látjuk, hogy soraink véletlenül valamilyen geométriai formát adnak, úgy elősegítjük annak létrejöttét ritkítással, esetleg egy diszitődarabbal (l. 10. példa), de soha ne erőszakoljuk ki azt, mert hogy mily időt rablómunka ez. ... "
(Forrás: Magyar Grafika, 1920. október)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page