Normál kép: magyar_grafika_1920_036_002resz.jpg   Méret: 770x991 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: magyar_grafika_1920_036_002resz_nagykep.jpg   Méret: 1097x1412 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Jaschik Álmos grafikus tempera festményei.
Sziget. Hópehely. Rakéta.

Ismertető szöveg: "1. kép: A sziget. A keret sötét, a sarkok és középrozetták díszítése élénk sárga színű. A kép maga világos tónusu, tehát egészen más exponálást igényel, mint a keretrajz, annyira mást, hogy a kép és a keret egyszerre nem is fotografálható. A világos színű képet nagyon röviden kell exponálni, a keretet sokkal hoszszasabban. Ha mindkettőt egyszerre akarnók fényképezni, úgy munkánk értéke kétségessé válhatna, mert ha a képet helyesen (tehát rövid ideig) exponálnók, akkor a sötétebb keret nagyon sötéten jönne; ha pedig a keretet fotografáljuk helyes exponálás utján, akkor meg a kép finom tónusa teljesen elveszne. Ezeket tudva, külön-külön felvételt készítettünk úgy a keretről, mint a képről, természetesen mindegyiket helyesen exponálva. Ezután pedig a helyesen exponált kerettel bíró felvétel negatív rétegéből a képet kivágtuk s oda a helyes exponálás utján készült kép negatív rétegét beillesztettük. A kép felvételét vörösre színezett emulsióval szűrő nélkül, a keret felvételét pedig fekete emulsióvai sárga szűrő alkalmazásával eszközöltük.
2. kép: A hópehely. A diszitett keret háttere fekete, s rajta kék és zöld tollrajz. A fa ágai barnák, a rajtuk lévő bogyók tüzes vörösek, a háttér halvány kékesszürke. A kép ilyen szinezésbeli konstrukciója folytán ugyanazt az eljárást kellett követni, mint az 1. képnél.
3. kép: A rakéta. A keretnek és a képnek is fő tónusszíne a kék s emellett a zöldes, kékeszöld és lila színek jutottak szerephez, tehát rokonszinek, melyek lehetővé tették, hogy ezt a képet egy felvétellel készíthettük el, azonban az eredetinek megfelelő kontrasztot a maratásnál kellett belehozni. "
(Forrás: Magyar Grafika, 1920. február)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page