Normál kép: 001_084_pix_oldal_04_kep_0002.jpg   Méret: 770x550 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 001_084_pix_oldal_04_kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1052x751 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Mi készül a műtermekben?.
Margó Ede műtermében.

Ismertető szöveg: "Margó Ede, a mikor műtermében felkerestük, ruszkiczai márványba faragott egy női fejet. A mester visszatért a klasszikus művészek régi technikájához: alakját nem formázza előbb agyagba, hanem nyomban márványba faragja.
A műteremben akadunk azonban több igen sikerült és agyagminta után készült gipszöntvényre is. Ezek között különösen szép az a két relief, a melyet Margó Ede a Magyar Bank hőseinek megörökítésére készített el. A domborművek egyike az elesett hősök emlékének szól, a másik a hazatértek hősiességét örökíti meg. A reliefeken a plasztika megoldása egészen újszerű, a mennyiben a művész inkább a síkszerűségre törekedett és megoldásában erősen emlékeztek az egyiptomiakra. Az egyik domborművön huszárattak látszik, halálos sebet kapott a tiszt, a ki ott leheli ki lelkét a harczok mezején. A megoldás itt is olyan nagyszerű, mint a másikon, a hol boldogságtól sugárzó asszony várja a megkoszorúzott sebesült hős hazaérkezését.
Egészen uj megoldással készítette el a mester az Angol Kisasszonyok klastroma részere a Kálváriát is. Krisztus tizennégy stácziója vázlatban készen van már, ezeken a vázlatokon azonban, ellentétben az eddigi megoldásokkal - a hol a nagy tömegben elveszett a lényeg - csupán kéthárom alak szerepel. "
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1920. január 11.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page