Normál kép: 221_344_pix_Oldal_31_kep_0002.jpg   Méret: 770x561 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 221_344_pix_Oldal_31_kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1669x1216 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Ybl Miklós nevezetesebb építményei. - Balogh Rudolf felvételei.
A margitszigeti fürdő.

Ismertető szöveg: A Margit fürdő egy gyógyfürdő volt a Margit-szigeten, Budapesten. A sziget északi részén építették fel, ott, ahol már a középkori krónikák is természetes forrásokról számoltak be. Ezen a helyen 1866-67-ben fúrt artézi kutat Zsigmondy Vilmos, a feltörő víz hőmérséklete 43°C. A sziget tulajdonosának, József Károly Lajos főhercegnek a felkérésére Ybl Miklós tervezte meg a Margit fürdőt, amit 1868-70-ben fel is építettek. A fürdő 48 fürdőkabint és termálfürdőket tartalmazott. A két világháború között a Margit fürdőhöz tartozott a Palatinus Szanatórium és a többi szigeti szálloda. A fürdő épülete a II. világháború alatt olyan súlyos károkat szenvedett, hogy az 1956. évi árvíz után lebontották. Helyén ma a Danubius Health Spa Resort Margitsziget áll.
A Margit fürdőről sok rajz, fénykép és leírás maradt fent, ami annak is köszönhető, az akkoriban az egész szigetre kiterjedő építkezések között a fürdő épülete volt a legszebb. Ybl Ervin művészettörténész szerint a fürdő "Ybl egyik legzseniálisabb műve [...] Hellenisztikus, román és reneszánsz formákat olvaszt tökéletes harmóniába, és a bazilikák szellemét támasztja fel Brunelleschi szellemében [...] A Margit fürdő szinte nem egyéb, mint kupolás quattrocento bazilika főhajó nélkül, egyenlő kereszthajókkal és szentéllyel.
A fürdő központi kupolája aranyozott volt, az alatta lévő kör alakú csarnokból jobbra, balra és hátrafelé nyíltak épületszárnyak. Ezekben összesen 52 "minden kényelemmel berendezett" kádfürdő, márvány-, porcelán-, kő- és tükörfürdő volt megtalálható. Az összekötő folyosók "hátul kör alakba épített, magas, kristálytiszta üvegfülkében végződnek, honnan gyönyörű kilátás nyílik a sziget három része felé
A fürdő körül megemelt sétány futott, melyet füvesítettek és virágokkal ültettek be, az épület előtt és mögött pedig virágágyak és gyep volt látható."
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page