Normál kép: 101_220_pix_Oldal_21_kep_0004.jpg   Méret: 770x825 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 101_220_pix_Oldal_21_kep_0004_nagykep.jpg   Méret: 1196x1282 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az új albán csendőrség.
A valonai csendőrségi kaszárnya, a főparancsnokság székhelye.

Ismertető szöveg: "A nagyhatalmak képviselői s De Veer holland vezérőrnagy (akkor még ezredes) s Thomson alezredes (akkor még őrnagy) energikus czéltudatossággal láttak hozzá a csendőrség, mint az, új albán állam legerősebb biztosítékának, úgy külső, mint belső ellenség ellen, megteremtéséhez.
Akcziójuk megkezdésekor ez a "csendőrség" alig állott száz sápadt, csenevész emberből s ma már ott tartanak, hogy néhány ezer meglehetősen jól kiképzett, a modern haditechnika vívmányaival, mint géppuska stb., felszerelt csapat várja parancsaikat.
A hollandus főtisztek mellé még 12 alantasabb tiszt érkezik Hollandiából, mint instruktorok, míg a többi tiszteket a török hadseregben tiszti rangot viselt albánokból állítják össze. A legényeket egyelőre hat hónapra szerződtetik. Minden épkézláb albán férfi jelentkezhetik, kinek saját fegyvere s a lovasoknál ezenkívül lova van. A zsold elég tekintélyes, egy gyalogos csendőr 70 frankot s egy lovas zsandár 110 frankot kap havonta.
A csendőrség létszáma egyelőre 3000 emberre van tervezve. Nagyobb részét a valonai s berati szandzsákokból toborozták, de jött Szkutariból is néhány száz, az ottani nemzetközi csapatok által begyakorolt csendőr. "
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1914. február 22.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page