Normál kép: 717_836_pix_Oldal_10_kep_0001.jpg   Méret: 770x551 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 717_836_pix_Oldal_10_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1538x1101 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A szabadkai új városháza: Előcsarnok.

Ismertető szöveg: "A város legnagyobb épülete - mely sok tekintetben a legszebbnek is mondható - 1908-12 között épült Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján, a magyar szecesszió jegyében. A stilizált tulipán díszítésű városháza kivitelezési időszaka két szakaszra bontható. Az első két évben elkészült az épület, a második időben a belső munkálatok folytak a legjobb iparosok közreműködésével. Az épületet belülről szemlélve ezen aligha csodálkozhatunk. A Zsolnay-kerámiák, a bútorok, az ötvösmunkák önmagukban is valóságos műremekek, a közhivatali épületben a művészet és a kisipar összehangoltan fonódik egybe.
A tanácsterem üvegablakait - rajtuk a magyar királyokkal és történelmi személyekkel - Róth Miksa üvegfestő- és mozaik művész készítette, a megvalósításhoz a minták egy részét Nagy Sándor festőművész szolgáltatta. A városháza óratornyán a négy világtáj felé néző négy óra látható, amely a város szinte minden pontjáról jól látható.
Szabadka legnagyobb házának építését komoly viharok kísérték. Egy heves kritikus 10 000 koronát ajánlott föl magánvagyonából, hogy bontassék le a város "csúfsága", s buzdította a lakosságot, hogy csatlakozzanak kezdeményezéséhez.
Az épület a magyar eklektika (szecesszió) egyik legjelesebb műemléke."
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page