Normál kép: 0221_0352_pix_Oldal_35_kep_0002.jpg   Méret: 770x534 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 0221_0352_pix_Oldal_35_kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1708x1185 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A soroksári kamarazsilip építése. - Jelfy Gyula fölvételei.
Az épülő zsilip.

Ismertető szöveg: A kamarazsilip építését a rendezési munkálatok kirendeltségének felügyelete alatt Fischer Henrik és fia vállalkozó czég múlt évben megkezdte. Az építés főleg azért nehéz, mert kavicsos, tehát vizet nagyon jól átengedő talajban, mélyen a rendes vizszin alatt kell a mű hatalmas betontestének legnagyobb részét elkészíteni. Hogy ez kivihető legyen, az egész művet vízzáró gáttal kell körülvenni, azután ezen belül a vizet kiszivattyúzni és azután kezdődhetik meg a tulajdonképeni zsilip épí­tése.
Ezen zárógát külföldön még kevéssé, Magyarországon pedig egyáltalán nem alkalmazott egészen különleges módon készül. Huszonhat caissont, melyek az építményt körülveszik, sülyesztenek le a kellő mélységre és azután a caissonok közötti réseket vízzáróan tömítik.
A második képen látszik az egész gödör, melyet a caissonok körülvesznek; egy részüknek csak a faváza kész, mások már betonozva vannak és pneumatikus sülyesztésre elő­ készítve, egyesek pedig a kellő mélységre lejutottak. Körülöttük a betonozáshoz szükséges járó, az azt alá támasztó czölöpök láthatók; a gödrön kívül pedig az építkezés épületei.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1911. április 9.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page