Normál kép: 0101_0220_pix_Oldal_32_kep_0001.jpg   Méret: 770x383 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 0101_0220_pix_Oldal_32_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 2549x1269 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A budai Sárosfürdő új épületének terve.

Ismertető szöveg: ... Ez a nagy telektömb a Gellért-tér, a Kemenes-út és a Kelenhegyi-út között fekszik, a Gellérthegy déli lejtőjének tövében, egy valóban eszményi szépségű keretben, köröskörül lejtős parkokkal, utakkal, hegyi terraszokkal.
A nagyszabású, monumentális épületet Sterk Izidor, Sebestyén Arthur és Hegedűs Ármin műépítészek együttesen tervezték, akként, hogy a gyógyszálloda és a fürdőépület szerves egységet alkot, míg a népfürdő külön fog állani. A gyógyszálloda főbejárata és homlokzata a Gellért-térre, illetve a Fehérvári-útra tekint; a fürdő főhomlokzata és főkapuja pedig a Kelenhegyi-útra és a Gellérthegy déli oldalára néz. Az épület ezen kettős homlokzatának lejtős nivókülönbségét a magas földszint egyenlíti ki. A magas földszint fölött a gyógy-szállodai épület három emeletsoron 133 vendég szobával és nyolcz kisérőszobával van tervezve.
A manzardhelyiségek a személyzet lakásául szolgálnak. Legtöbb vendégszoba előszobából, hálófülkéből és szalonból áll. Több szobához külön fürdőszoba is tartozik. Legnagyobb részük balkonnal, zárt erkélylyel, loggiával van ellátva és a legkényesebb igényeknek megfelelőleg berendezve. A szálloda üzeme penziós rendszerű lesz. A földszinten nagy vendéglő, czukrászda, posta-távirdahivatal, fodrász-borbély, virágkereskedés, menetjegyiroda, társalgó, iró, olvasó, zenehelyiség, nőszalon, ruhatár, étkezőtermek lesznek. Az emeletre személyszállító és betegszállító liftek visznek. Az emeleten hangversenyterem lesz, mely télikertül is szolgál. A szállodából a fürdőépület kupolacsarnokának karzatán keresztül a terraszos kertbe lehet menni. A má­sodik emeleten pedig a Kelenhegyi-utat áthidaló hidra, ezen keresztül pedig a Gellérthegy déli lejtőjén, a barlang előtt tervezett nagyszabású terraszra és kioszkhoz és a parkba lehet jutni, a honnét siklót terveznek a Gellérthegyre.
Ez az áthidalás egyik architektonikus szépsége az épületnek. Ehhez csatlakozik a magas és éles gúlában végződő torony és a hatalmas kupola a fürdőbejárat felett. A kupola és torony mintegy ellensúlyozza a meredek hegyoldal nyomasztó hatását erre a homlokzatra, de úgy a torony, mint a kupola különféle hűtő és más víztartók elhelyezésére is szolgál. A kelenhegyi-úti főkapun keresztül a 64 méter hosszú, 11 méter széles, karzatokkal díszített, üveggel fedett nagy központi fürdőcsarnokba jutunk, a hova az összes fürdők várótermei nyílnak s ez a csarnok várakozó, pihenő, szó­rakozó helye lesz a fürdőközönségnek. A csarnok kupolás részével a szálloda nagy társalgó terme van összeköttetésben és ide nyilik egy kisebb árkádos udvar is, mely összetolható üvegtetővel fedve, nagyobb szabású télikertet alkot.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1911. február 26.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page