Normál kép: 1529408425.jpg   Méret: 770x674 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1529408425_nagykep.jpg   Méret: 2176x1905 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A keleti cserebogár (Anoxia orientális) kb. 30 mm hosszú, a legnagyobb cserebogár, a ganajtúrófélék (Scarabaeidae) családjába tartozik. (JUHÁSZJ ugyanezt fotózta, azonban tévesen "Kallócserebogár" elnevezést adta, de annak barna-foltos, nem vörös csíkos a háti mintázata)

Ismertető szöveg: A cserebogárformák (Melolonthinae) a rovarok (Insecta) osztályában a ganajtúrófélék (Scarabaeidae) családjának egyik alcsaládja. Növényekkel táplálkozó, néha kártékony bogarak. Egyedfejlődésük általában több évig tart. Lárváik a földben élnek; a pete csak nedves talajban kel ki. A lárva a talajban vízszintesen és függőlegesen is vándorol: a fiatal lárvák humuszevők, az idősebbek polifág gyökérfogyasztók. A lárva a gyökeret elrágja, hámozza, gödrös mélyedéseket készít. Rágásával a másodlagosan károsító kórokozóknak is utat nyit.
Az imágók jóval kevesebb tápnövényen élnek, mint a lárvák. Tápnövényük leveleit szabálytalan szélű, karéjozó rágással károsítják. Tömeges elszaporodás (gradáció) idején a tápnövényeket tarra is rághatják.
A talajban lárva vagy imágó alakban telelnek. A pusztai cserebogár homoktalajokon él. Fejlődési ciklusa 3 éves; mind a háromszor lárva alakban telel át. Tápnövénye az erdei fenyő.
(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Cserebog%C3%A1rform%C3%A1ka)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page