Normál kép: 1525609332.jpg   Méret: 770x599 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1525609332_nagykep.jpg   Méret: 1603x1247 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Színre olyan, mint a hétpettyes, de valójában kétszer annyi, 14 fekete pettye van, tehát Harlekinkatica (Harmonia axyridis). (A katicák színben és mintázatban igen sokfélék, ezek nem is egyetlen fajt képviselnek.

Ismertető szöveg: A harlekinkatica (Harmonia axyridis) a katicabogarak (Coccinellidae) caládjába tartozó, ragadozó bogár. Kelet-Ázsiában őshonos, sok színváltozatban fordul elő. A hazánkban gyakori és őshonos Hétpettyes katicabogárhoz (Cocinella septumpunctata) és Kétpettyes katicabogárhoz (Adalia bipunctata) hasonlóan főként levéltetvekkel táplálkozik. Mivel nagyon hatékony ragadozó, a levéltetvek elleni biológiai védekezés céljából először az Egyesült Államokba, majd több nyugat-európai országba is behurcolták. Hamar megtelepedett,hozzánk is kelet felől repült be, saját szárnyain. Rendkívül nagy gondot okoz Amerikában és Európában -így nálunk is-, hogy kiszorítja az őshonos katica fajtákat. Magyarországon 2008 februárjában találták meg először, mára már igen elterjedt. A kétpettyes katicabogárhoz hasonlóan a fák lombkorona szintjében él, ezért erre a fajra különösen nagy veszélyt jelent.
(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Harlekinkatica)A katicabogárfélék (Coccinellidae) a rovarok (Insecta) osztályának a bogarak (Coleoptera) rendjébe, ezen belül a mindenevő bogarak (Polyphaga) alrendjébe tartozó család. A világszerte nagyjából hatezer fajt számláló csoportnak Európában 207, Magyarországon 90 képviselője él.
Változatos életmódot élő fajok tartoznak a családba, a csoportban mezőgazdasági kártevők és a biológiai védekezésben használt fajok is előfordulnak, de a fajok többsége gazdasági szempontból közömbös.
(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Katicabog%C3%A1rf%C3%A9l%C3%A9k)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page