Normál kép: 1524324715.jpg   Méret: 770x596 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1524324715_nagykep.jpg   Méret: 1270x983 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Ez a kb. 5 mm-es, sárgás-zöld, fémes bogár valószínűleg a Wikipedia "Ormányosbogarak" címszó alatt látható Phyllobius calcaratus / vagy: Phyllobius pomaceus. Nagyon hasonlít hozzá ezüstös levélbarkó (Phyllobius argentatus) is.

Ismertető szöveg: Az ormányosbogár-félék (Curculionidae) a bogarak rendjének egyik legnépesebb, az ormányosbogár-szerűek öregcsaládjába sorolt családja. Ez a legtöbb (világszerte mintegy 50-60 ezer) fajt számláló rovarcsalád. Magyarországon mintegy 1400 fajuk él. Nevüket ormányszerűen megnyúlt fejükről kapták.
Az ormányosbogarak pontos rendszertani helyét Roy A. Crowson határozta meg (1955), és az alcsaládokat is ő sorolta be. Ő ismerte fel azt is, hogy a Scolytinae (igazi szúk vagy szúbogarak) és a Platypodinae alcsaládok is ide tartoznak. Az azóta eltelt évtizedekben sok más, általa az ormányosbogarak közé sorolt faj rendszertani helye megváltozott. Az 1990-es évek végétől Miguel Alonso-Zarazaga és Christopher Lyal kutatásainak köszönhetően az entomológiában uralkodó nézet szerint a családba sorolás kritériuma nem az ide sorolható fajok jellegzetes ormánya, a rostrum, hanem a hímivarszervek sajátossága: a potroh kilencedik szelvényén elhelyezkedő párzószerv, a spiculum gastrale nagyobb, mint annak a köztakaróba ágyazott alapíze, a manubrium; ha egy fajnál hiányzik a spiculum gastrale, úgy annak rostruma, azaz ormánya sincs.
(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Orm%C3%A1nyosbog%C3%A1r-f%C3%A9l%C3%A9k)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page