Normál kép: 593_712_pix_Oldal_14_Kep_0002.jpg   Méret: 770x496 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 593_712_pix_Oldal_14_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1585x1022 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A czigány-razzia napjaiból.
Lakatos Dolla, a vén német fáni (a kém), s hátul Balogh Tuta, a főczinkos.

Ismertető szöveg: A dánosi rablógyilkosokat elfogták.
Tehát hurokra kerültek. És csakugyan kóbor cigány koronán volt a tettese azon - és más - rablógyilkosságnak, mely felverte úgyszólván az egész ország nyugalmát. A csendőrség jelentése szerint nemcsak a dánosi, de az előbb történt gyóni rablógyilkosság tetteseinek legnagyobb része, 18 bűnös kézrekerült. Kézrekerülnek most már mind, az utolsó szálig.
A csendőrség valóban emberfeletti munkát végzett. Hat vármegyén át... pihenés nélkül, napokig étlen-szomjan és sokszor életük veszélyeztetésével egy hét alatt sikerült a csendőrségnek világot deríteni e rettenetes bűnténybe. A helyszíni vizsgálat most már befejezést nyert. A rablógyilkosok most már Budapesten, a bíróság kezei közt van.
Ki vannnak őrizetben?
Őrizetben vannak: Lakatos János (Stojka, Bajka), Surányi Ignác, Surányi Márton, Kolompár-Balog József (Tutta), Surányi Julianna, Surányi Csoroszlya, Lakatos Erzsébet (Dolla), Surányi Mária, Surányi Lidia, Német Fruna, Lakatos Julcsa, özvegy Lakatos Jánosné, Kolompár Bujer, Kolompár Zelfi és Lakatos Róza. A dánosi rablógyilkosságban gyanúsítottak: Lakatos János, Surányi Ignác és Kolompár Balog Tutta. A gyóni rablásban valamennyien gyanúsítva vannak. A dánosi rablógyilkosságban a csendőrség jelentése szerint összesen hét férfi és két nő vett részt. A még kézre nem került gyanúsítottak ellen a csendőrség a nyomozást folytatja. Ezek a még kézre nem került gyilkosok egynek kivételével ismeretes cigányok. Nevük nem közölhető. A fölbujtásra vonatkozó hírek alaptalanok. A cigányok tíz csendőr sorfalai közt szálltak le Budapesten a vasúti kocsiból. Ezek közül legnagyobb bűn terheli Kolompár-Balog Tuttát és Lakatos Jánost. Balog Tutta gyújtotta fel a csárdát is, és becstelenitette meg a meggyilkolt leányzót is. Mindezek a cigányok - a vizsgálat adatai szerint - részesek voltak a gyóni rablógyilkosságnak is.
(Forrás: https://library.hungaricana.hu/hu/view/MagyarFoldmuvelo_1907/?pg=247&layout=s)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page