Normál kép: 709_812_pix_Oldal_52_Kep_0001.jpg   Méret: 770x554 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 709_812_pix_Oldal_52_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 2498x1798 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Megerősített orosz hadállás Liaojangnál.

Ismertető szöveg: Kezdjük a felső részen. A két sarkon nádas látszik, melyet az oroszok előre letördeltek, hogy egyrészt jobban lőhessenek kifelé, másrészt pedig a japánok keresztül hatolhatását nehezítsék a szúrós nádtörzsekkel. Ezután alacsonyan kifeszített tüskés dróttal vették körül hadállásukat, de a dróton belől mindjárt köralakban egész sor "farkasverem" következik, egyszersmind drótszálakkal is össze-vissza behálózva. Ezen belől megint másik kör következik csupa farkasvermekből összeállítva s csak azután jönnek a mellékvédek, melyeket kívül ismét mély és széles, vízzel telt árkok védelmeznek.
A mellvéd alkalmas helyein gépágyuk voltak felállítva, melyek zápor módjára ontották golyóikat az ellenség rohamoszlopaira. A hol még hely volt, ott különféle csapdákat, vizárkokat állítottak fel.
Legbelől voltak aztán a különféle raktárak és a helyőrség "bomba mentes" lakásai, melyeket azonban a japán golyók mégis áttörtek néhány helyen s odabenn szétrobbanva, nagy pusztítást vittek végbe az oroszok közt.
Valóban csodálatos bátorsággal rohanták meg a japánok e borzasztó védműveket s leküzdve minden akadályt, három helyen hatoltak be, hulló golyó-esőben, szétrobbanó gránátszilánkok közt, drótokon, csapdákon, farkasvermeken, árkokon, mellvédeken keresztül s a felkelő nap első sugarai már az ormokra kitűzött japán zászlóra vetette első sugarait.
Képünk alsó jobb sarkán keresztmetszetben is fel vannak tüntetve a farkasvermek és a drótból készült csapdák.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 51. november 20.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page