Normál kép: 281_380_pix_Oldal_62_Kep_0001a.jpg   Méret: 770x554 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 281_380_pix_Oldal_62_Kep_0001a_nagykep.jpg   Méret: 1261x907 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A magyarországi tornaegyesületek országos szövetségének pünkösdi versenyéről. - Papp Vilmos amateur fényképei.
A zászlószentelés szertartása.

Ismertető szöveg: A zászlófölszentelés alkalmával a tornászok Kölcsey himnuszát énekelték. Az egyházi szertartást Kohl Medárd püspök teljesíté, megáldván a nehéz nemzetiszínű selyemből készült zászlót. A zászló egyik fehér szalagján "Auguszta főherczegnő", a másik vörös selyem szalagján pedig "Budapest, 1903 május 31." olvasható. A fölszentelés után Kohl Medárd mondott rövid beszédet. Berzeviczy Albert a főherczegi párt üdvözölte. A beszédre fölhangzó éljenzés után Auguszta főherczegnő jó magyarsággal így válaszolt: "Kiváló örömömre szolgál, hogy ezen az államra oly fontos szövetkezetnél a zászlóanyai tisztet elvállalhattam. Szívből óhajtom, hogy a torna-szövetség a nemes czél javára fejlődjék. Annál is inkább óhajtom ezt, minthogy szükséges a testnek ereje, egészsége és épsége arra, hogy a lélek a mai viszonyok nagy követelményeinek megfelelhessen. Lelkem mélyéből kívánom e nemes törekvésű Szövetségnek, hogy Isten áldásával viruljon, forrón szeretett édes hazánk javára és dicsőségére."
Éljenriadal hangzott, a tornászok a Szózatot énekelték el, miközben a főherczegnő megkoszorúzta az új zászlót. Ezután megtörtént a zászlószegek beverése.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1903. június 7.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page