Normál kép: 181_280_pix_Oldal_28_Kep_0001.jpg   Méret: 770x490 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 181_280_pix_Oldal_28_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1434x913 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A khaeroneai oroszlán-szobor maradványai.

Ismertető szöveg: Mint a történetből ismeretes, a Kr. e. 338-banvégbement khároneai csatában az utolsó emberig elesett a thebaiak "szent csapata". Hazájuk fiai emlékezetükre óriási kőoroszlánt állítottak a harczmezőn a hősök nyugvóhelye fölött. A hires emléket századokon át sokan megbámulták, mígnem a múlt század elején egy görög rablóbanda lőporral szétrobbantotta, azt gondolván, hogy a két évezredes szobor belsejében kincsek vannak. Darabokra szakadt a szobor, hanem az oroszlán feje csaknem sértetlenül maradt.
Most aztán a görögök elhatározták, hogy eme régi nevezetes emléket restaurálják a lehetőségig úgy, mint a milyen valamikor volt s ez nem is lesz nagyon nehéz, mert a fejen kívül a szobor darabjai közül is sok felhasználható. A dolgot az athénei régészeti társaság vette kezébe s a munka kivitelével Sokhosz jeles görög szobrászt bízta meg.
Képünkön a szobor szétrobbantott darabjai s a már kijavított oroszlánfej láthatók, melyekből azt is meg lehet ítélni, hogy bár az emlék kezdetleges művészettel készült, de tekintélyes nagyságú volt.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1903. április 5.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page