Normál kép: 377_476_pix_oldal_06_kep_0002.jpg   Méret: 770x555 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 377_476_pix_oldal_06_kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1153x831 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A Gróf Festetich-szobor leleplezési ünnepélye Keszthelyen.

Ismertető szöveg: A szobrot a város főterén, az Andrássytéren állították föl. Lukácsy Lajos szobrász készítette, ki Festetich Györgyöt a XVIII. század végén és XIX. század elején divatozott zsinóros rövid bekecsben ábrázolta. Az ünnepélyre az egész teret fellobogózták. Isteni tisztelet után gyűltek össze a helybeli és szomszédos hatóságok küldöttei, a gazdasági akadémia tanulói, az ország gazdasági egyesületeinek képviselői, a grófi család tagjai.
Gróf Dessewffy Aurél, a szoborbizottság elnöke, Darányi miniszter felé fordult és jellemezvén a Georgicon nevet viselő gazdasági iskola megteremtőjének élete folyását, megkérte, hogy leplezze le a szobrot. Darányi miniszter köszönetet mondott mindazoknak, a kik a szobor-emelés eszméjét felkarolták, megemlékezett a nagy időkről, mikor Festetich György élt, ki úttörő szerepet vitt a mezőgazdasági oktatás terén, kinél megjelent az ország feledhetetlen emlékű nádora, József főherczeg, kezébe vette az eke szarvát és Festetich György segítségével fölszántotta a földet.
Ekkor hullt le a lepel a szoborról. A miniszter a földmívelésügyi minisztérium nevében tett koszorút a szobor talapzatára, utána a többi küldöttségek rótták le kegyeletük adóját, köztük az összes földmíves-iskolák együttes búzakalász koszorújukkal, a melyhez minden iskola gazdaságából került egy-egy kalász.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1902. június 15.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page