Normál kép: 673_752_pix_Page_46_kep_0002.jpg   Méret: 770x547 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 673_752_pix_Page_46_kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1152x819 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: E. Kovács Gyula siremlékének leleplezési ünnepélye kolozsvári temetőben
Dunky fivérek fényképe után.

Ismertető szöveg: A leleplezés szép és megható ünnepély kíséretében délelőtt 11 órakor törtónt. A verőfényes őszi napon rendkívül nagyszámú közönség jött el az ünnepélyre. A kolozsvári színház tagjai Megyeri igazgató vezetése mellett testületileg jelentek meg a leleplezésen. - Az Erdélyi Irodalmi Társaság részéről is számosan vettek részt az ünnepélyen.
A költő-művész sirja virágokkal volt borítva. A sirra helyezték el a kolozsvári színház nagy nemzeti szinű koszorúját, az Erdélyi Irodalmi Társaság diszes koszorúját.
A sziklatömbön nyugvó széles syenit-oszlop síremlék lepellel volt bevonva. A leleplezési ünnepet Szakács Andor, a kolozsvári színház tagja nyitotta meg ünnepi beszédével, melynek végső szakaszánál lehullt a síremléket takaró lepel és látható lett az emlékoszlopon a jeles tragikusnak domborművű mellképe, melyet Klösz szobrász készített karrarai márványból. Az oszlopon a következő felírás van bevésve: E. Kovács Gyula színművész 1839-1899.
Majd dr. Csengeri János, az Erdélyi Irodalmi Társaság titkára mondott beszédet.
A beszéd elhangzása után Tompa Kálmán, a színtársulat tagja szavalta el alkalmi költeményét.
Ezután Felszeghy Dezső, az Erdélyi Irodalmi Társaság tagjának alkalmi költeményét szavalta el Szegő Endre színész. Végül a színházi énekkarnak Stephanidesz karmester vezénylete mellett előadott gyászéneke zárta be a kegyeletes megemlékezésnek e megható ünnepét.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1901. november 17.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page