Normál kép: 381_476_pix_Page_05_kep_0001.jpg   Méret: 573x744 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: De Vallentin Vilmos boer vezérkari kapitány.

Ismertető szöveg: A De Wet kíséretében levő VILHELM VALLENTIN eredetére nézve porosz, s 1862-ben született nyugati porosz Frizlandban. Tanulmányait a tübingai s berlini egyetemen végezte s ez utóbbin avatták az államtudományok doktorává. Mint porosz állami hivatalnok két évet Kamerunban töltött, majd Indiában, Új-Guineában Jáván s Ceylonban szolgált ugyanilyen minőségben. 1881-ben részt vett a Jameson-féle betörés elleni transvaali háborúban s ez időtől transvaali állampolgár lett. A jelenlegi háborúban jelen volt a Dundee, Ladysmith, Modderspruit, Tugela, Escourt melletti csatákban a német légióval.
Ezután De Wettel és Schoemannal működött együtt "mint vezérkari százados részt vett a Koosberg, Bietfontein, Bensburg melletti csatákban, majd Bothával Klippriversbergnél, honnan Pretoria felé szorították s a város bevételekor itt elfogták, de becsületszóra szabadon bocsátották. Minthogy azonban viselkedése gyanút keltett, Szent - Ilona szigetére akarták deportálni. Fokvárosban azonban sikerűit neki a száműzöttek hajója helyett a kiutasítottak hajójára jutnia, mely Szent - Ilona helyett Vlissingenbe szállította több más hollandi kiutasítottál s így nyerte vissza szabadságát.
Vallentin dr. rendkívül képzett ember s a Transzválts az általán a boerokat illető irodalomban már egész kis könyvtárra valót írt össze, a melyek a boer háború alatti élményeiről, a délafrikai köztársaságról, a boerok szabadságharczárói, a háború okairól, a transzváli aranybányászatról, stb. szólnak.
Maga e puszta sorozat is mutatja, hogy Vallentin dr. rendkívül munkás és képzett ember. A külföldi lapokban Transzválra és Oranjera vonatkozó ismertetések leginkább az ő forrásmunkáiból vétettek. Műveit ő maga illusztrálja szép rajzokkal.
E mellett mint transzváli állampolgár rajongó boer-barát, s a mily bátran elitéli az angolok embertelen hadviselését, ép oly őszintén felfedi a boer badiszervezet gyarlóságait is. Annak a rendkívüli rokonszenvnek felébresztésében, mely a nem hivatalos Németországot a háború kezdete óta a boerok pártjára szólította, oroszlánrésze van a Vallentin dr. irodalmi működésének s műveiből a kiváló szabadsághőst s jeles írót ismerhetjük meg egyszerre.

(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1901. junius 16.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page