Normál kép: 285_380_pix_Page_53_kep_0001.jpg   Méret: 770x1121 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 285_380_pix_Page_53_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1845x2686 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Ifjabb Vastagh György állatszobrai a párisi világkiállításon. (Jelenleg a budapesti mezőgazdasági kiállításon láthatók.)
Allgaui bika Frigyes főherczeg magyaróvári tehenészetéből. Bivalybika és tehén a fogarasi állami uradalomból. "Rátót", siementhali bika Széll Kálmán rátóti tehenészetéből. "Ara", siementhali tehén Széll Kálmán rátóti tehenészetéből. "Czitrom", magyar tehén Mezőhegyesről. Erdélyi magyar tehén grót Wass Béla mező-záhi uradalmából. Montafoni tehén Miklós Ödön alacskai tehenészetéből. Magyar tehén Debreczen város gulyájából.

Ismertető szöveg: Igen szépek a szarvasmarha szobrok is. A magyar fajúak közül feltűnők a gyönyörű debreczeni példányok, a város hires gulyájából kiválogatva, valamint a gróf Vass Béla mezőzáhi gulyájából való bika és tehén s a Mezőhegyesről való "Czitrom", mintája a tökéletes magyar tehénnek.
Pompás nyugati fajú állományok vannak az állami ménesbirtokokon, valamint több magán uradalomban is. Széll Kálmán rátót-héraházai gulyája csupa remek példányokból áll, a mi nem is csoda, mert a miniszterelnök maga is kitűnő gazda. S hogy nagy szakértelmével, anyagi áldozataival mit ért el: elég csak a "Rátót" bika s az "Ara" tehén szobrára egy pillantást vetnünk. Frigyes főherczeg magyar-óvári tehenészetében legfőkép az allgauiakat tartják, Miklós Ödön pedig alacskai tehenészetében montafonikat tenyészti.
Érdekesek még ifj. Vastagh állatszobrai közt: a bivaly-csoportozat, melyet a fogarasi állami uradalomhoz tartozó Sárkányon mintázott, aztán a szőke kondor sertések és a már mindinkább ritkuló raczka-juh csoportozat.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1901. junius 9.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page