Normál kép: 701_800_pix_Oldal_13_Kep_0001.jpg   Méret: 770x1070 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 701_800_pix_Oldal_13_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1897x2635 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A leghiresebb régi temetőből. (Képek a hajdankori egyiptomi sirokból)

Ismertető szöveg: Dejr el-Bahari ("Az északi monostor") halotti templomkomplexumok és sírok összessége, amely a Nílus nyugati partján terül el Luxorral szemben, Egyiptomban. Az első itt épült emlék a tizenegyedik dinasztia uralkodója, II. Montuhotep nevéhez köthető. A tizennyolcadik dinasztia uralkodása idején I. Amenhotep és Hatsepszut is intenzív építkezésbe kezdett a környéken.
(Forrás: Wikipédia)



Rahotep ("Ré elégedett") ókori egyiptomi herceg a IV. dinasztia idején Ré héliopoliszi főpapja. Valószínűleg Sznofru fáraó fia volt.
Felesége, Nofret nem volt királyi származású, egyetlen ismert címe a nemes hölgyeknek adományozott "királyi ékszer". Rahotepet a meidúmi 6A, Nofretet a 6B sírban temették el. Ma a kairói Egyiptomi Múzeumban található a házaspár festett mészkő szobra, mely az óbirodalmi művészet egyik legismertebb alkotása a szobor Rahotepet bajusszal ábrázolja, ami egyiptomiaknál ritka volt. Ugyanebben a múzeumban találhatóak halotti kápolnája maradványai.
Rahotep sírjában hat gyermeküket is ábrázolják. Három fiuk volt: Dzsedi, Noferkau és Itu, valamint három lányuk, Mereret, Nedzsemib és Szethtet.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page