Normál kép: 501_596_pix_Oldal_03_Kep_0001.jpg   Méret: 770x415 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 501_596_pix_Oldal_03_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1481x799 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A lebontott józsefvárosi Kalvária Budapesten

Ismertető szöveg: A régi józsefvárosi kálvária egyike Budapest legöregebb épületeinek. A múlt század közepe táján, Mária Terézia királynő uralkodása alatt épült, s tervezője a hagyomány szerint az akkoriban híres müépítö Fisclier von Erlach volt, ugyanaz, a ki a schönbrunni császári kastélyt és a ma is érdekes filagóriát építtette.
A józsefvárosi kálvária igazi típusa a Mária-Terézia korabeli barok stílusnak.
Mikor a főváros törvényhatósága a múlt esztendőben elhatározta a Kálvária-tér rendezését s a régi Kálvária lebontását, valóságos versengés indult meg, hogy kinek adják a becses épület-anyagot. A svábhegyi lakosok egyik hegyormójukra akarták a kálváriát, míg festőink és szobrászaink minden követ megmozdítottak, hogy a kálvária az epreskerti művésztelepre jöjjön.
Végre is a művészek győztek. A régi kálvária lebontását mérnöki felügyelet alatt e héten kezdték meg s az egyes kődarabokat a festőmester-iskola kertjébe szállítják, a hol nagy gonddal újra felépítik. A középső részét felső világítás ú nagy műteremmé rendezik be Benczur Gyula számára. A köröskörül vonuló fülkékben pedig a művész-növendékek műtermei lesznek. Az egész épületet kivűl-belül újjáalakítják s falaira legkiválóbb művészeink freskókat festenek. Szóval a kálvária, melyet művészeink a Múzsának szentelnek föl, egyik legnevezetesebb ékessége lesz művész-telepünknek.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1893. július 23.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page