Normál kép: 181_280_pix_Oldal_22_Kep_0001.jpg   Méret: 770x583 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 181_280_pix_Oldal_22_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1348x1020 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Teheran. - Eredeti persiai fénykép után rajzolta Háry Gyula.

Ismertető szöveg: Teherán még terjeszkedhetik, mert a sánezon belül van elég hely új házsorok számára. A girbegurba, többnyire kövezetlen utczákra érve, különös érzés lepi meg az európait a két oldalt meredező, ablaktalan falakat látva. A persák nem építenek ablakot az utezára és így házaik kívülről falkerítéshez hasonlítanak. A főutczákat kivéve, nincs nagy élénkség az utczákon és tereken.
A boltok lehető legprimitivebb bódékhoz hasonlítanak, kirakatnak híre sincs s a két-három láb magasra feltöltött küszöbön a kereskedő guggol, nagy lelki nyugalommal szíva a kalián-t, a persa nargilt. Theás házak szép számmal vannak mindenütt. A persa szenvedélyesen kedveli a theát, melyet hihetetlen mennyiségben élvez naponként.
Teherán kellő közepén van egy nagy tér, melyet mind a négy felől házak vesznek körül. Ha az ember ehhez a térhez közeledik, már meszsziről megüti valami éles, dögleletes szag az orrát.
Az utczákat még nem világítják s csak két főbb avenue (persául khijábun) van gázlámpa-rudakra alkalmazott kőolaj lámpákkal ellátva.
Teherán nem épen szép város, monumentális épületei, merész, égbetörő minaretekkel ékeskedő mecsetei, márvány, mór stylü palotái nincsenek. Házai csak arányaikban különböznek egymástól. A jobb móduakénak kis kertecskéi es tágas udvarai vannak, melynek közepén márvány szegélybe foglalt, téglával kirakott vízmedencze foglal helyet. Ez utóbbi különös büszkeségét képezi az előkelő, gazdag perzsáknak. Minél vagyonosabb a persa, annál tágasabb, szebb a víztartója (heuz).
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1891. április 19.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page