Normál kép: 181_280_pix_Oldal_06_Kep_0002.jpg   Méret: 770x430 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 181_280_pix_Oldal_06_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1093x610 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Jeniszejszk fő utczája.

Ismertető szöveg: Janiszejszk lakossága alig 12,000 lélekre megy, de e kis város feltűnően érdekesnek látszik. Közel a parthoz egész sereg szép villa emelkedik, melyek a márvány tündöklő fenvén kívül csaknem mindenben a délfrancziaországi városok villáira emlékeztetnek s felettük három óriási templom emelkedik az oroszok sajátságos építkezési módja szerint. Az utczák igen szélesek s némelyikben, köztök a főutczában is, melynek egy részét szintén bemutatjuk, nagyon jelentékeny és figyelemreméltó épületek vannak de sehol sincsenek azok a száműzöttek kunyhói, melyekkel benépesíti az európai közvélemény elég hibásan Szibéria minden részét. A rendkívül hideg telekre számítva, a házak legtöbbnyire igen vastag falakkal bírnak, mindenütt kettős, itt-ott hármas ablak is van rajtuk a mi azonban nem akadályozza meg, hogy gyakran a belső ablakokat is teljesen jég borítja. Szokásává lett a szibériaiaknak a rendkívül erős fűtés is. Sok helytt a szobákban oly meleg van, hogy a pálmák és felkúszó tropikus növények igen szépen tenyészhetnek bennük s az előkelőbbek mindenikének házánál van egy-egy ily tropikus virágház, hol a vendégfogadásra és pihenésre szánt órákat töltik, csaknem fényűzésig menő előkelő bútorzat közepette. Az európai előtt bizonynyal első tekintetre is feltűnik, hogy az utczákon boltajtókat és kirakatokat sehol sem alkalmaznak, mint nálunk. A bolt benn van a házban a nagy hideg miatt rendezkednek így.
Maga a város különben meglehetősen csekély forgalmú s az utczákon csak a délutáni órákban van valamivel élénkebb élet, midőn a vagyonosabbak nagy bundákba burkolva, de azért ékszereiket lehetőleg mutogatva, séta-szánkázásokat tesznek. Mivel a városba aránylag kevés idegen jő, még eddig vendégfogadó sincs benne s a kinek ismerőse nincs, magánházaknál fogad lakást, mely rendesen igen kényelmes és olcsó.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1891. márczius 22.)Jenyiszejszk város Oroszország Krasznojarszki határterületén, Kelet-Szibériában, a Jenyiszej középső szakaszán. Járási székhely. A 18. században Kelet-Szibéria egyik legfontosabb városa volt, régi városmagjának számos építészeti emléke maradt fenn.
Krasznojarszktól 338 km-re északra, a Jenyiszej bal partján, a Jenyiszej-síkságon fekszik. A város területe és közvetlen környéke is sík vidék. Kb. 85 km-rel feljebb torkollik a folyóba az Angara, a Jenyiszej legnagyobb mellékfolyója, a várostól 8 km-re délre pedig egy kisebb mellékfolyó, a Kem.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page