Normál kép: 477_672_pix_Oldal_12_Kep_0001.jpg   Méret: 770x1106 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 477_672_pix_Oldal_12_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1020x1465 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Fife Lord és menyasszony, Luiza herczegnő, az angol királynő unokája.

Ismertető szöveg: Lujza Viktória Alexandra Dagmar herczegnő 1867 febr. 20-án született harmadik gyermeke a walesi herczegi párnak s többi húgaival együtt a legszerényebb viszonyok között nőtt fel, ugy hogy mint mondják, mindeddig a három nővérnek nem is volt külön, hanem csak egy közös hálószobája s az is a legegyszerűbben bútorozva. Máskülönben is egészen visszavonult életet folytattak gyermek- és tanuló-szobáik falai közt, hová egész felserdült korukig kárhoztatta az angol puritán nevelés.
Vőlegénye skóthoni a a Macduffok ősrégi családjából származik. Fife lord évek óta a legkeresettebb britt vőlegényjelölt volt és hideg tartózkodásával sok számító anyát és még több számítóbb leányt ejtett kétségbe.
Fife lord, ki csak nyolcz évvel ifjabb, mint az 1841-ben született walesi herczeg, évek óta a trónörökös legbensőbb barátai közé tartozik és a legkedveltebb személyek egyike ugy ennek házában, mint az udvarban. : Anyja a királynő legjobb barátnőinek egyike volt és Fife lord gyermekkora óta szoros érintkezésben állott a királyi családdal.
1874-ben Fife lord föllépett jelöltnek a parlamenti választásokban, a legszélsőbb liberálisokhoz csapott és ellenjelöltjének, egy őstory-nak legyőzése után egy és konzervativ kerületben azonnal oly radikális reformtervvel lépett föl, hogy a landlord-párt nyíltan szakított vele. Ő volt az első, a ki a skót ügyek számára külön minisztert követelt é a mely követelést csak tizenkét évi harcz után teljesítették. Egészben véve azonban Fife lord nem játszott oly politikai szerepet, mint a milyet vártak tőle. Az 1880-iki Gladstone-miniszteriumban külügyi al-államtitkár volt és 1882-ben külön küldetéssel a szász udvarba ment, hogy megvigye a királynak a térdszalagrendet s itt megnyerte a király kegyét, ki öt az emészti házi-renddel dekorálta.
Lord Fife 1879-ben örökölte atyja birtokát és azonnal valósította uradalmaiban a földbérletkérdésben általa javasolt reformokat. Leszállította a bérletösszeget, biztosította a bérlők jogait és csakhamar a skót felföld legkedveltebb lordjává lett.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1889. augusztus 11.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page