Normál kép: 281_376_pix_Oldal_09_Kep_0001.jpg   Méret: 770x548 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 281_376_pix_Oldal_09_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1652x1176 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az Országos kertészeti egylet virágkiállítása a Nagy iparcsarnokban.

Ismertető szöveg: Ez alkalommal a helyszínén fölvett vázlat nyomán készült képben is bemutatjuk azt a jelenetet, melynek maradandó emlékűvé tételéhez erőnkhöz képest mi is hozzájárulni igyekezünk, mert ez lesz az a mozzanat, a melytől az ifjú főherczeg ezentúli nyilvános pályájának kezdetét számítanunk kellend.
A főherczeg testvéröcscse, László főherczeg, továbbá báró Nyáry Adolf udvarmester és nevelője, Holdházy apát kíséretében délelőtt 11 órakor jelent meg a városligeti kiállítási iparcsarnok bejárata előtt, hol a közönség kitörő lelkesedéssel üdvözölte az ifjú magyar főherczegeket s az orsz. kertészeti egyesület elnöksége, választmánya, a kiállítási biráló bizottság, s a kisdedóvó egyesület hölgybizottsága, a polgári és katonai hatóságok képviselői fogadták. Gróf Csáky László, a kertészeti egyesület elnöke átnyújtotta a főherczegnek a kiállítási katalógus díszpéldányát, bemutatta a hivatalos szereplőket s fölkérte a főherczeget a kiállítás megnyitására, mire az elfogulatlanul, csengő, bátor hangon mondta el az általunk már szó szerinti szövegében közlött megnyitó beszédet, melyre újra lelkes éljenzés hangzott föl.
Képünk főrésze ezt a jelenetet ábrázolja, Csáky gróf elnök, József és László főherczegek, Holdházy apát, Tisza Lajos gróf s mások alakjainak feltüntetésével. A kép többi része magából a kiállításból mutat föl egyes részleteket, nevezetesen Szelnár József és Mauthner Ödön kiállításaiból, melyek József főherczeg, Emich Gusztáv, Ocker Ferencz, Mühle Vilmos, Saxlehner András, Reichsthaler János, Harkányi Frigyes, gróf Zichy Ferencz, a gyermekmentő-egyesület istvántelki kertészetének s másoknak, összesen 42 kiállítónak gyűjteményei sorában valóban gyönyörködtető látványt kínáltak a szemnek.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1889. május 12.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page