Normál kép: 573_668_pix_Oldal_16_Kep_0013.jpg   Méret: 770x238 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 573_668_pix_Oldal_16_Kep_0013_nagykep.jpg   Méret: 1797x555 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Lóczy Lajosnak "A khinai birodalom leirása" czimű müvéből.
Hong-kongi hajósnő. Mandsu pórnő. Tangut. Pepo-Huan. Ning-Po vidéki nő fejdísze.

Ismertető szöveg: Nagyon meglepi az idegent, midőn Hong-kongba vagy Kantonba érkezik, a csónakok nagy száma, melyek a gőzöst körül rajzzák. Mindenik egy-egy családnak a lakása s rendesen a nő kormányozza a hajót. Fekete selyemkendő takarja a hajósnők fejét s ezek lábai nincsenek úgy elnyomorítva, mint a khinai nőké. Főkereset-forrásuk, hogy, az idegeneket ki- s beszállítják csolnakaikon. Ők a hok-lo-k, egy megvetett néposztály gyermekei, kiknek ivadékai is az apák vízi életére vannak kárhoztatva.
A mandsu város három egymásba foglalt részből áll s a legbelsőbe, a Nejkungba, idegen nem léphet be vörös téglafalát és kapuit mandsu testőrök őrzik. Peking összes lakossága félmillió lehet a mandsuknak közülök kizárólagos föladatuk a fegyverfogás, melyért nekik rendes zsold jár. Különben viseletükre nem igen különböznek á khinaiaktól, csak a nöknek hosszú öltönye különös dísze esel nem nyomorított lába az ismertető jelük.
A tangutok a khinai telepitvényesek ez örök ellenségei, kik egész tirolias alaku kalapot viselnek, s az ökröt, mondja Loczy, ökurnak nevezik, ma is gyakran előtörnek marhát s élelmi szert rabolni.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1886. október 3.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page