Normál kép: 573_668_pix_Oldal_10_Kep_0002.jpg   Méret: 770x594 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 573_668_pix_Oldal_10_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1668x1286 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Sándor fejedelem visszatérése Bulgáriába:
Sztambulov s a polgár városok küldöttségei üdvözlik Sándor fejedelmet Ruscsukba érkezésénél.

Ismertető szöveg: Megható volt a visszatérő fejedelem fogadtatása, melyben legjobb hivei részesítették. De Gyurgyevo még román határváros. A tulajdonképi fogadás Ruscsukban volt, mely már bolgár terület.
Szűnni nem akaró, lelkes hurráh-kiáltások hangzottak a közeledő hajó felé. A nép, mint irják, valósággal őrjöngött s zajos kiáltásokban adott rajongó szeretetének és örömének kifejezést. Sándor fejedelem e lelkesedés láttára mélyen megindult. Könnyek gördültek végig szép, férfias arczán, alig tudott uralkodni magán. Mialatt Eiedesel báróval lement a kikötő hídjának lépcsőjén, egyre zúgott feléje a lelkes hurráh.
A kikötő előtt, hová a fejedelem kilépett, Vinarov polgármester, Montov prefektus és a török küldöttség fogadta. A fejedelem röviden válaszolt a polgármester beszédére. Ott voltak a főpapok, a konzulok is, köztük az orosz konzul, kinek megjelenését Sándor az orosz czár békülő szándéka jelének hitte s ez is hozzájárult ahhoz, hogy később azt a sokak által megrótt s a czár által durván visszautasított sürgönyt elküldje a czárnak. A fejedelem a megjelent előkelőségekkel mind sorra kezet fogott, mialatt a nép örömujjongása csak nem akart véget érni.
A román zenekar, mely a hajón elkísérte a fejedelmet, a bolgár néphimnuszt kezdte játszani. A nép áttörte a sorfalakat, körülrajzotta a fejedelmet Egy csoport katonatiszt előre rontott, koszorút akasztott a fejedelem nyakába, vállaira emelte s úgy vitték be a városba. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1886. szeptember 19.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page