Normál kép: 085_180_pix_Oldal_10_Kep_0004a.jpg   Méret: 770x535 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 085_180_pix_Oldal_10_Kep_0004a_nagykep.jpg   Méret: 1050x730 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A munkások lázongása Londonban február 8-án: A Trafalgar-square, a szoczialdemokraták s a munka nélküli tömeg gyűlésekor.

Ismertető szöveg: Február 8-án az angol fővárosban a munkások és a foglalkozás nélküli tömegek oly rendkívüli zavargásban törtek ki, mely London ujabb történetében egészen példátlanul áll s egy kis forradalomnak is beillett, úgy hogy az egész művelt világ figyelmét magára vonta, mint ama társadalmi seb egyik jelensége, melyről az angol főváros, a milliomosok és nyomorultak e klasszikus hazája, már régóta ismeretes.
A "forradalmi, társadalmi és demokrácziai szövetségi" nevű, eddig különben csendben működő szocziálista testület vezérei népgyűlést hirdettek ki a mondott napra a Trafalgar-square-re. E tér London legelőkelőbb városnegyedében, az úgynevezett Westenden van, nem messze a parlamenti palotától és a Westminstertől s a város legszebb terei közé tartozik, melynek egyik részén a nemzeti képtár palotája áll, közepén pedig a trafalgári győző, Nelson admirál tiszteletére emelt oszlop, szökőkutak között. A népgyűlésnek határozott szocziálisztikus czélja volt, agitálni a vagyonosabb osztály ellen a nyomorral küzdő nép érdekében. De kezdetben elég csendben folyt le, csak később fajult a dolog komolyabb kihágásra. Több népszerűtlen szónokot, tik nem beszéltek a tömeg szája izére, megugrasztottak, vagy a szökőkút medenczéjébe dobtak, s midőn egy szónok a gazdagok könyörületére hivatkozott, átalános felkiáltás hangzott! Nem könyörületre, hanem munkára van szükségünk. A vezérek nagy zajt csináltak a népgyűlésen, veres zászlóval vonultak ki s csakhamar óriási néptömeg gyűlt össze a tágas téren, a hírlapok becslése szerint mintegy 20,000 főnyi. Több helyen tartottak szónoklatokat, a nemzeti képtár lépcsőjén s a Nelson-oszlop körül. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1886. február 21.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page