Normál kép: 577_672_pix_Oldal_21_Kep_0002.jpg   Méret: 770x520 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 577_672_pix_Oldal_21_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1627x1099 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Királyok ebédje a "Pembroke Castle" hajó fedélzetén.
A walesi herczegnő. Donald Currie. Gladstone. Gladstone asszony. A dán király. Az orosz czár. A dán királyné. A görög királyné. Tennyson. A dán trónörökös.

Ismertető szöveg: Tizenkét órakor délben az orosz császári yachtról és a dán fellegvárakról felhangzó üdvlövések adták tudtul, hogy a díszebéd kezdetét vette, a hajó nagy szalonjában. Az ebéden Gladstone elnökölt, s rajta, nején, Tennysonon és Donald Currien kivül az angol - illetőleg dán királyi ház következő tagjai és közel rokonai vettek részt. A dán király és királynő, az orosz czár és czárnő, a görög király és királynő, a dán trónörökös és neje, Waldemár, Vilmos és János dán herczegek, a walesi herczeg és herczegnő s leányaik: Lujza, Viktória és Maud walesi herczegnök, Mária, hannoveri herczegnő, Miklós orosz nagyherczeg s a czár és a görög király gyermekei. Az ebédnél Gladstone mondott pohárköszöntőket a dán királyi pár, az orosz czári pár, s a görög királyi pár egészségére, mig a czár Viktória angol királynőt éltette, a dán király pedig Gladstonet és Gladstone-nét s a görög király Donald Currie-t. Végre Gladstone ismét Dánia és a dán nép boldogságáért ürítette poharát.
Ebéd után Tennyson olvasott fel néhány költeményt, mint angol udvari koszorús. Két órakor már az egész társaság eloszlott, s a "Pembroke Castle" az angol nemzeti himnusz hangjai mellett kezdette meg készülődéseit hazafelé.
Az ebéd, mely egy asztalnál hozta össze a születési és a szellemi előkelőségeket, s melynél a rendesen szerény életmódú, sőt az előbbi miniszterelnökkel, a gavalléros Beaconsfielddel szemben épen elhanyagolt külsejű Gladstone vitte a házigazda szerepét, megérdemli, hogy följegyeztessék, mint a 19-dik század kultur-szellemének, s egy, az európai politika irányában már kiterjedtségénél fogva is mérvadó család történetének érdekes mozzanata. A nevezetes asztaltársaság egyes kiválóbb egyéniségeit képünk hü arczmásban mutatja be. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1883. október 7.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page