Normál kép: 181_284_pix_Oldal_19_Kep_0001.jpg   Méret: 770x511 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 181_284_pix_Oldal_19_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1539x1021 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A Dinamit-összeesküvés. - Az elfogottak kihallgatása Inghnam Jakab főbíró által
1. Norman Vilmos József. - 2. Dr. Gallagher Tamás. - 3. Wilson Henrik Hayward. - 4. O'Connor János (Másként Dalton Henrik.)

Ismertető szöveg: Birminghamban egész kis gyárat állítottak fel, mely minden feltűnés nélkül készítette a rettenetes romboló szert.
A Birminghamban fölfedezett gyár, melyben robbantó szereket gyártottak, bizonyos Whitehead Albert György nevű ismeretlen fiatal emberé volt. A gyár a város nyugoti részén, Ladywood kerületben, Ledsam-utczában feküdt. Gliczerin, kénsav, vitriol és más folyadékok tetemes mennyiségben érkeztek ide a város különböző vegytani gyáraiból. Egy alkalommal egyetlen gyár 270 forint értékű gliczerint küldött. A rendőrség gyanúja fölkelt a titokzatos üzlet ellen s Price Rikhard nevű titkos rendőrt megbízta, hogy az üzletet és gazdáját szemmel tartsa. Ujabb vizsgálatnál a konyhában és pinczében kész dinamitot is találtak, valamint más robbanó szereket.
Három nappal később még egy pár gyanús személyt fogtak el: Gallagher Tamás orvost, Wilson Henrik szolgát és Dalton Henrik vagy O'Connor János zeneszerzőt. Wilson zsebében nitrogliczerint találtak. Mind ez elfogottakat Sir Ingham főbíró elé hozták, hol azonban kezdetben alig vallottak valamit. Gallagher és Norman uri kinézésű fiatal emberek. Az előbbi középtermetű, bajuszt visel, kopaszodni kezd a másik sötét bőrű, bajusz és szakáll nélkül s amerikai kiejtéssel beszél. Wilson és Dalton műveletlenebbeknek látszanak amazoknál. Gallagher-ről, kit az összeesküvés vezetőjének tartanak, kisült, hogy utóbbi időkben többször járt Amerikában s gyanús emberekkel érintkezett. A westminsteri robbanás valószínűleg szintén az ő művök s csaknem bizonyos, hogy a dinamit Whitehead gyárából került ki.
A dinamit-összeesküvésnek valóságos főnökéül azonban az Amerikában élő O'Donnovan Rossa Jeremiást tartják. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1883. április 22.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page