Normál kép: 685_780_pix_Oldal_02_Kep_0001.jpg   Méret: 770x1093 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 685_780_pix_Oldal_02_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1845x2620 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az uj lóversenytér. Dörre Tivadar rajza.

Ismertető szöveg: A csömöri ut jobb felén, a száz ház végében kezdődik az uj versenytér és elnyúlik egész a kerepesi útig, s ama magas halmokig, melyeken épen most ássák a nagy vizrezervoirt a városligeti egész kültelki terület vízvezetékének. A városligetet a kerepesiuttal összekötő arena-ut mentében van a lóversenypálya fehér farácsozata, faragott kapuival, bejárataival. Mindjárt a főkapunál van a pályaőr csinos háza, nyaralóalakra épitve, távolabb a nyergelő ház és istáló a versenylovak számára.
Maga a futtató pálya két parallel-vonalat képez, melyeknek végei félkörvonalakkal vannak összekötve, ugy hogy az egésznek elnyújtott hossztengelyü elypsis-alakja van. Megjegyzendő azonban, hogy az elypsisnek a tribünök felé eső vonala meg van hosszabbítva, hogy a két éves csikók egyenes vonalban futhassanak.
Az akadályverseny-pálya szabálytalan 8-as alakot képez, a kanyarulatoknál két föl- és leugrató akadálylyal, egy fal-barriére-rel és a versenybírói páholy előtt egy kilencz láb szélességű vizárokkal van ellátva.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1880. október 17.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page