Normál kép: 589_684_pix_Oldal_11_Kep_0001.jpg   Méret: 770x536 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 589_684_pix_Oldal_11_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 2133x1485 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Miridita főnökök.
Mustafa Ajasi, Marco Popoli, Per Deda, Lorenzo Guracucchi, Marko Tuzzi, Marko Dieta, Pieter Djozzi, Zubovics, Kol Nikoli, Ded Tuzzi, Konschil, Sterr, Kol Prenga, Marko Noz, Djork Peenga

Ismertető szöveg: Az alig 8000 főből álló hadsereg szervezete fölötte egyszerű. Élén az úgynevezett "plak"-ok és "sztraplak"-ok (parancsnokok és alparancsnokok) állanak, egyéb tiszti rang a hadseregben nem létezik. Minden piáknak körülbelül 600 főből álló csapata van. Mihelyt a plak bármi ok miatt harczképtelenné válik, azonnal a sztraplak veszi át a csapat vezérletét. Mind a kettőnek elhalálozása vagy harczképtelensége esetén a legidősebb két miridita lesz főnökké. Harczmodoruk ereje a nyilt támadásban áll, s igy a modern bujkáló harczrendet nemcsak mellőzik, de arra megvetéssel is gondolnak. A legnagyobb gyalázatnak tartják, ha valaki közülök hátulról van megsebesítve, miért is inkább egytől egyig lemészároltatják magukat, mintsem hogy megfutamodjanak.
A sereg első plakja Mustafa Ajasi rendkívül érdekes jelenség, bátor s lovagias férfiú s vadsága mellett is az európai czivilizácziónak számos vonásaival bir. Két kiváló egyéne még a miriditáknak Marco Tuzzi és Ded Tuzzi, Marconák testvére. Nagy tiszteletben áll a jó arczu öreg zászlós ur Col Nicoli és Plak Ksala, ki egyszerű harczosból ifjú kora daczára is főnök lett, mely kitüntetést a czrnagorezok elleni harczban tanúsított rendkívül hősiességéért nyerte.
A főnökök közül fölemlítjük még Garacuechit, a herezegnek európai miveltségü titkárát. A herczeget Zubovics főhadnagy még Konstantinápolyból ismeri, s a főnökök lefényképeztetését csakis azon rokonszenv folytán sikerült kieszközölnie, melylyel a herczeg Zubovics iránt viseltetik.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1880. augusztus 15.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page