Normál kép: 477_588_pix_Oldal_19_Kep_001_002.jpg   Méret: 770x356 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 477_588_pix_Oldal_19_Kep_001_002_nagykep.jpg   Méret: 3857x1785 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A Rigi.
1. Viznau. 2. Schnurtobel-hid. 3. Freibergen. 4. Romiti. 5. Kaltbad. 6. Staffelhöhe. 7. Staffel. 8. Kulm. 9. Scheidek-pálya. 9. a Schilthütte állomás és hid. 10. Rigi-First. 11. Scheideki állomás. 12. Scheideki vendéglő. 13. Viznauforom. 14. Rothstock. 15. Kanzeli.

Ismertető szöveg: 1871-ben már ott dübörgött a gözkocsi Viznautól (1) a tópart hosszában föl a Eigi Kulmig a vékony sinvonalon, - mintául szolgálva a nálunk később épített svábhegyi vaspályának.
A pálya emelkedése mindjárt kezdetben 25%-ot tesz, a mint a hegy oldalában kapaszkodik. Látjuk a Krappenbalmot, egy barlangot, benne kis házzal, s mellette egy hatalmas sziklát, melyre óriási arany betűkkel van fölírva a "Chocolade Suchard" reklámja. Mig az alant elterülő tó s a szemben emelkedő untervaldeni hegyóriások fölött mereng szemünk, a vonat alagútba jut (2), s szédítő vashídon át robog az irtóztatóan ásitó Schnurtobel mélység s az alulról fölmeredő fenyőcsúcsok fölött. Freiburg állomás (3) már 1016 méternyire van a tenger fölött, honnan szép panoráma nyílik a "kardos-erdőre", a távolból előcsillámló Jungfrau, Mönch, Eiger jégcsúcsaira. Csakhamar eljutunk Kaltbad állomásra, hol a vaspálya Scheidek felé ágazik el. Itt kiszállva, s a fejedelmileg berendezett szálló előtere, a kápolna és a jéghideg forrás mellett elhaladva, erdei parkba jutunk, melyben a természet versenyét látjuk a művészettel, - innen csak tíz perez Kánzelibe (15), mely merészen előre szökő pontot képez a függélyesen tátongó mélység fölött. Itt terül először szemünk elé a Rigi-kilátás imponáló hatalma, - csakhogy a vasút fütyül, sietni kell. A pálya Scheidektől kezdve közönséges keskeny vágányon fogaskerék nélkül halad s 25 perez alatt elvész a rigi-scheideki gyógyházba. Ez eltérő után eljutunk a Bigi-Firstre, egy pihenők által használt más gyógyházba, majd a Schilthütte (9) nevű megállóhoz, onnan Unterstetten állomáshoz, melynek magas vashidja van (9 a), végre a kis indóházba (11), hol rövid látogatást teszünk a vendéglőben s a kis vasúton ismét elérjük Kaltbadot, honnan a mozdony Staffelhöhe (6)s a festői Eothstöck(14) alatt Rigi-Staffelbe (7) visz. Itt vár a közebéd, melyen a világ minden országaiból való utazók találkoznak egymással. Innen néhány perez elég, hogy eljussunk a Eigi legmagasabb pontjára, a Kulmra (8). 1800 méternyi magasságban vagyunk a tenger fölött s előttünk a világ legszebb panorámáinak egyike: számtalan falu, szántóföldek, erdőhátak, rétek, váltakozva tavakkal s előcsillanó folyóvizekkel. A távolban a fellegekkel összefolyni látszanak a Jurahegység gerinczei, de melyek egészen eltörpülnek a jégpánczélos hegyóriások fenséges látványa mellett. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1880. augusztus 22.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page