Normál kép: 177_280_pix_Oldal_14_Kep_0001.jpg   Méret: 770x1140 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 177_280_pix_Oldal_14_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1575x2332 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Képek a Szent-Gotthárd-vasut mentéről.
1. Fluelen. 2. Altorf 3. Amstoeg. 4. Wasen. 5. Goeschenen. 6. Vízesés az alagút előtt. 7. Az Ördög hídja. 8. Ruban, a szent-gotthárdi útban.

Ismertető szöveg: Luczern felől jőve az alagút felé Rütli mellett halad el az ut, hol Teli kápolnája áll. Itt vivott a habokkal kemény csatát a szabadsághős, midőn Gessler által üldözve bárkájára szökött. Amoda tovább Altorf emelkedik, melynek temploma előtt lőtte el ugyanő nyilát, hogy fiának fejéről lelőjje az almát Gessler parancsára. Kőforrás jelöli a helyet, hol a hagyomány szerint a fiu állott, nem közelebb apjától százötven lépésnyinél. Az apa emlékét egy szobor örökíti, melyet Zürich lövész-egylete adott ajándékul Altorfnak, s mely Siegfried vázlata után öntetett.
A legszebb tájak váltogatják e vidéken egymást, méltó mindegyik, hogy egy Geleé vagy Salvator Rosa örökítse meg vásznán. A kis Flueleu városka gyönyörű fekvésével a tó mellett, melyet magasba nyúló ormok vesznek körül, Amstoeg a Bristentock lábánál, oly festői vidékkel, minőhez Svájczban sem sok fogható és Wasen, a fekvésre nézve egymást múlják felül. Ez az utóbbi egészen fából van épitve, s nem csoda, ha a bölcs községi tanács szigorúan eltiltotta a szivarozást. A füsthöz szokott ember a pipát kénytelen elővenni, az is csak akkor van megengedve, ha jó erős kupakfedél van rajta. Maga Goeschenen, az alagút Svájcz felőli végpontja, magában véve érdekes pont még regényesebbé teszi az a vízesés, mely az alagút fúrása alkalmával mesterségesen idéztetett elő.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1880. ápril 11.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page