Normál kép: magyarhadtrtnelm00mill_0565.jpg   Méret: 770x1774 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: magyarhadtrtnelm00mill_0565_nagykep.jpg   Méret: 1166x2687 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: "Dísz-lószerszám, kantár, szügyel és farmatring, zabla, nyereg és kengyel. A kantár piros bőrből készült s kivül ezüst paszománttal bevont és aranyozott ezüst lemezekkel díszített. A lemezek részint domború, részint lapos, öntött és vésett díszítések és ékkövekkel vannak kirakva.
A kantár felső tarkó részén levő boglárokban apró ékkövek, a homloklemezben, a mely két egymáson keresztbe fektetett csipkézett szél ellypsis alakú, középen egy nagy, oldalt két kisebb vérgránát, a középső gránát alatt egy chrysopras, ezek körül pedig párosan tíz kis türkisz van rekeszes módon befoglalva. A 12 ctm magas forgótok vésett díszítés és türkiszekkel gazdagon kirakott, benne kanalas gém tollából álló forgó. Az orrpánt közepén és két végén kerek csipkézett boglár van, a melyekben egy nagy és négy kisebb gránát szolgál díszül. A többi lemezek eltérőleg a homlokpánt lemezeitől önálló kerek boglárokat képeznek. A kantárhoz hasonló díszítés a szügyel és a farmatring is, a melyeken nagyobb boglárok vannak alkalmazva.
A keleti széles talpú és oldalú kengyelek oldalainak külső lapja szintén vésett és öntött díszítés, részben aranyozott ezüstből készült és ékkövekkel kirakott.
A nyereg alacsony gombos kápával, elől aranyozott ezüsttel bevont és ékkövekkel díszített, párnája piros bársonynyal bevont.
xvii. század eleje.
A bécsi udvari fegyvergyűjteményből. Ő cs. és apóst. kir. Felsége."
(Forrás: https://mek.oszk.hu/11800/11889/pdf/11889_2.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page