Normál kép: 655_750_pix_Oldal_13_Kep_0001.jpg   Méret: 770x501 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 655_750_pix_Oldal_13_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1634x1064 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az országos protestáns uj árvaház.

Ismertető szöveg: A kaputól jobbra esnek a leányok lakhelyei, baka pedig a fiukéi. Közvetlen a kapu mellett balrul van az árvák atyja lakása, melyből egy ajtó vezet a fiuk foglalkozó termébe. E mellett van a czólszerüen berendezett iskola. Jobbról a kapu mellett találjuk a társalgó termet, mely a látogatók részére van fentartva, asztalán gyönyörű kötésű látogatási vendégkönyvet látunk, mely Posner Károly Lajos ajándéka, s oly diszes, hogy értéke meghaladja a száz forintot.
Aztán következik az árvák anyja szobája, melyből a leányok foglalkozó termébe léphetni. E mellett is egy tágas tanterem található, az árvák anyja lakásával szemben pedig külön szobahelyiségek netalán betegségek esetére. Földszint van a csinos házmester-lakás is.
Tágas lépcső vezet fel az emeletre, melyen egymástól folyosóval elkülönítve találjuk a fiuk és leányok tágas hálótermeit, a ruhatár és a mosdó szobákat. A háló termek szoros összeköttetésben állnak a felügyelők hálószobáival. A pinczében e következő helyiségek vannak: az ebédlő, konyha, éléskamrák, fűtők, mosókonyha, két tornaterem. Az épület gázzal világittatik és vizfütésre van berendezve. A házat tágas kert veszi körül, melyet Petz Ármin műkertész rendezett szívességből.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1877. november 18.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page