Normál kép: 177-244_pix_oldal_11_kep_0001.jpg   Méret: 770x492 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 177-244_pix_oldal_11_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1858x1187 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Zrini és Frangepán utolsó találkozása

Ismertető szöveg: " Szept. 20-án Hocher János osztrák kanczellár elnöklete alatt a foglyok elitélésére bizottság alakult, melynek tizenegy tagja mind osztrák volt, magyar egy sem. Nádasdy nem védelmezte magát a pörben. Arra támaszkodott, hogy ő tettét már előbb bevallotta. s kegyelmet nyert. Nem vallott semmit. Mikor kinpaddal fenyegették, azt mondta: hazudnám, ha többet mondanék mint a mennyit mondtam. A birok nem siettek a pör befejezésével. 1671. márczius 30-án parancsot vettek, hogy hozzanak ítéletet. És az ellenséges birák meghozták azt: halál, a jobb kar előleges levágásával. Az ítélet ápril 30-án végrehajtatott. Bécsben Nádasdyn, Bécs-Ujhelyben Zrinin és Frangepánon; csak a jobb kar elöleges csonkítása engedtetett el." (Forrás: Vasárnapi Ujság 1871. 18. évf. 18. sz. április 30.)



Frangepán Farkas és Paradeyser Mária fia, a Horvátországban hatalmas birtokokkal rendelkező Frangepán (Frankopan) család utolsó férfitagja. Ogulini kapitány. 1663-ban részt vett sógora, Zrínyi Péter horvát bán oldalán a török elleni győztes Jurjeva Stiena-i csatában. Az ő rábeszélésére csatlakozott a Wesselényi-összeesküvéshez. Főleg diplomáciai feladatokat látott el. 1670 áprilisában a szervezkedést elárulta a bécsi udvarnak, mégis rendkívüli bíróság elé állították, fő- és jószágvesztésre ítélték és Bécsújhelyen lefejezték. Fiatal özvegye maradt hátra, De Naro Julia márkinő. A bécsújhelyi börtönben írt versei a horvát nyelvű barokk líra jeles alkotásai. Ugyancsak ekkor fordította horvátra Molière Dandin György című művét. (Forrás: Wikipédia)



Kivégzésének hírére Frangepán Katalin elméje elborult. Az özvegy 1673. november 16-án halt meg egy grazi zárdában. Egyetlen fiukat, János Antalt a bécsi udvar a családnevétől is megfosztotta. Gnade Antal néven sorozták be katonának. 1683-ban minden alap nélkül megvádolták, hogy a király élete ellen tör. Börtönbe vetették, és húsz éven át rabként sínylődött, előbb a tiroli Rattenburg várában, később Kufsteinban. Itt megőrült, és 1703-ban, ötvenéves korában meghalt. Ő volt a Zrínyi család utolsó sarja. (Forrás:wikipedia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page