Normál kép: magy_mueml02_0165.jpg   Méret: 770x1404 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: magy_mueml02_0165_nagykep.jpg   Méret: 1507x2748 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Szentségház-ajtó.

Ismertető szöveg: A középkori, fából készült szárnyasoltárok nem nyújtottak kellő védelmet a tűz és rablás ellen, ezért az evangéliumi oldalon - a szentély bal oldalán - szentségházat vagy falba mélyített, díszes keretelésű fülkét építettek, amelyet jól zárható vasajtóval láttak el.
A tridenti zsinat (1545-1563) határozata alapján a szentség az oltáron kapott helyet (tabernaculum), és ezzel a szentségházak építése megszűnt. Építésük a XIV. században kezdődött, de nagyobb részük - és főleg a díszesek - XV. századi.
A szentségházak, szentségfülkék kovácsoltvas ajtói gótikus vasművességünk legszebb alkotásai. A kor biztonsági szempontjainak megfelelően készültek, de az áttört művű rácson a szentséget tartó ciborium, monstrancia látható volt. Némelyik szentségházajtó finom díszei miatt már-már az ötvösség körébe sorolható. Az egyszerűbb szentségfülkék vasajtóinak kerete négyzet, csúcsív vagy szamárhátív alakú; átlósan vagy merőlegesen elhelyezett vasrácsok alkotják, amelyeknek metszési pontjaira egy-egy rozettát szegecseltek.
...
A gótika idején az építészek neve már gyakrabban előfordult ugyan, mint a román korban, a lakatos azonban továbbra is névtelen kézműves maradt. Mindössze egy mesternevet ismerünk e korból, Sigismundus Fischer bécsi lakatosét, aki a pozsonyi Szent Mihály-templom elpusztult szentségházának a pozsonyi múzeumban őrzött késő gótikus, aranyozott kovácsoltvas ajtaján megörökítette nevét. A szentségház a XV. század hatvanas éveiben készülhetett, építészeti tagolással, íves bordákkal és karéjokkal, s halhólyagmotívummal díszített, téglány alakú kerettel. A keret négy sarkában heraldikai díszek láthatók: alul a magyar címer, felül a Szentgyörgyi grófok csillagos címerképe, mely talán a készíttetőre utal. Az átlós rácsú, csúcsíves árkádnyíIás ívét a kúszónövény hatásosan kiemeli. A lunettában a lángkoszorús IHS monogram a szakrális jellegre utal. A boltcikkelyekben Pozsony város pirossal és kékkel színezett, bástyás címere található; II. Ulászló pólyákkal és oroszlánokkal díszített címere pedig a készítés korára utal. (Forrás: diszmukovacs.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page